close
CímlapEgyetemi életA PTE a felsőoktatás jövőjének a mintája

A PTE a felsőoktatás jövőjének a mintája

2021. november 03.

"A kormány valahogy úgy képzeli a felsőoktatás jövőjét, ahogy azt a Soft Flow Kft. és a Pécsi Tudományegyetem közötti kiváló együttműködés mutatja"

- jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pécsett.

A tárcavezető a Soft Flow Kft. biotechnológiai vállalat kutatás-fejlesztési központjának átadóján vett részt a baranyai megyeszékhelyen.

Fotó: MTI/Kiss Dániel

A kétmilliárd forintos beruházáshoz az állam mintegy 770 millió forint támogatást nyújtott, s ennek nyomán a cég 90 új munkahelyet hoz létre a meglévő 31 mellett. A közlemény szerint beszédében kiemelte, hogy a kormány komoly erőforrásokat mozgósított és mozgósít annak érdekében, hogy a termelésorientált gazdaság mihamarabb előre tudjon lépni legalább egy lépéssel, és kutatás-fejlesztés által vezérelt gazdasággá váljon. Szavai szerint mindenfajta ellenkező globális hatás dacára még a pandémia alatt is sikerült gyorsítani ezt a folyamatot.
"Ahol a jövő technológiáit fejlesztik ki, ott nagy valószínűséggel a jövő gazdasági kapacitásai is ki fognak épülni" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ezért minden korábbinál nagyobb összeget, 182 milliárd forintot fordítanak a költségvetésből innovációra. Aláhúzta: tavaly az állami és a magánszféra is nagyjából 10 százalékkal többet költött kutatás-fejlesztésre, mint 2019-ben. Tíz év alatt pedig körülbelül 60 százalékos volt a növekedés.
Szijjártó Péter üdvözölte a dán FOSS csoport által végrehajtott, rendkívül magas hozzáadott értéket képviselő beruházást. Rámutatott, hogy a cég 32 országban rendelkezik leányvállalattal, így jelentős nemzetközi verseny folyt a fejlesztésért. Arról is beszámolt, hogy a világpiacra kerülő gabona 80 százalékát, valamint a tej 85 százalékát ennek a vállalatnak a műszereivel ellenőrzik. Ez pedig szerinte azt jelenti, hogy "az élelmiszerbiztonság területén az egész világgazdaságnak tempót diktáló beruházást sikerült Magyarországra csábítani".

Az átadón részt vett Hoppál Péter országgyűlési képviselő, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kim Vejlby Hansen, a dán FOSS Analytical vezérigazgatója és Armbruszt Simon, a Soft Flow Kft. ügyvezető igazgatója

Kijelentette, hogy a kormány "valahogy úgy képzeli a felsőoktatás jövőjét, ahogy azt a Soft Flow Kft. és a Pécsi Tudományegyetem közötti kiváló együttműködés mutatja".

Fontosnak tartják ugyanis, hogy a lehető legszorosabb együttműködés jöjjön létre a felsőoktatás és a gazdaság között.

A miniszter sikeresnek nevezte a munkahelyek megtartására és a beruházások ösztönzésére koncentráló kormányzati stratégiát. Mint mondta, a "világgazdaság fekete másfél éve" alatt Magyarországon megdőlt a beruházási és a foglakoztatási csúcs, illetve a valaha volt legnagyobb negyedéves gazdasági növekedés rekordja is.

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni