close
CímlapEgyetemi életA PTE Gyermekgyógyászati Klinika továbbra is az élharcosa az elhízás elleni küzdelemnek

A PTE Gyermekgyógyászati Klinika továbbra is az élharcosa az elhízás elleni küzdelemnek

2021. május 21.

Az Európai Elhízás-Tudományi Társaság (EASO) a napokban elismerte a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika Anyagcsere Gondozóját, amely ismét elnyerte az „Akkreditált Elhízás Kezelésére Irányuló Központ" (EASO COM) címet. Az európai elhízás elleni nap, május 22-e alkalmából nemzetközi ajánlások is készültek a gyermekek helyes táplálására vonatkozóan.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika hosszú évek óta regionális központja a gyermekek elhízása elleni kutatásoknak. A klinika korábban koordinátorként részt vett az ún. I. Family programban, amely nemcsak  többezer gyermeknek, hanem a szüleiknek is lehetőséget biztosított szűrővizsgálatokon keresztül az elhízással kapcsolatos rizikófaktorok megállapítására. A rejtett, tünetet nem mutató eltérések korai felismerésének kulcsfontosságú szerepe van több betegség megelőzésében.

Molnár Dénes, a PTE Gyermekgyógyászati Klinika professzora, a terület szakmai vezetője elmondta:

„Büszke vagyok arra, hogy immár harmadszorra nyerte el intézményünk a szigorú szempontrendszer ellenére az Akkreditált Elhízás Kezelésére Irányuló Központ titulusát.

Kollégáimmal azon dolgozunk, hogy minél kevesebb gyermek legyen túlsúlyos, hiszen az számos negatív következménnyel járhat a későbbi, felnőttkori egészségi állapotukra nézve. A javuló járványügyi helyzet reményeink szerint lehetővé teszi, hogy hamarosan folytatódhatnak azok a foglalkozások, uszodai és tornaprogramok, melyek hatékonyan segítik a gyermekek elhízása elleni küzdelmet.” – adott hangot optimizmusának a professzor.

A szakemberek szerint fontos a rendszeres mozgás a gyermekkorban.

Az európai elhízás elleni nap, május 22-e alkalmából nemzetközi ajánlások készültek, külön a 2 éves kor alatti, illetve feletti gyermekek táplálására vonatkozóan. Az Európai Gyermek – Gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Bizottság (ESPHGAN), és az Európai Gyermek Elhízástudományi Társaságának (ECOG) ajánlásaihoz csatlakozva a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika ezúton osztja meg a magyarra fordított ajánlásokat.

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni