close
Címlap17. Partnerség a célok eléréséértPTE Nemzetköziesítéséért Díjat adtak át

PTE Nemzetköziesítéséért Díjat adtak át

A Pécsi Tudományegyetem az elmúlt években jelentős eredményeket és sikereket ért el a nemzetköziesítés terén. Az újonnan megalapított PTE Nemzetköziesítéséért Díjjal elsőként dr. Akbarali Thobhani, a PTE kiemelt partnere, a Metropolitan State University of Denver nemzetközi igazgatója vehette át több, mint egy évtizedes fáradhatatlan és lelkes munkája elismeréseként. A szeptember 12-én rendezett ünnepélyes díjátadón a Rektori Tanácsteremben dr. Miseta Attila rektor és dr. Tarrósy István, a PTE Nemzetközi Igazgatóság vezetője köszöntötte a díjazottat.

A Pécsi Tudományegyetem az elmúlt években jelentős eredményeket és sikereket ért el a nemzetköziesítés terén. Az elmúlt 10 évben megsokszorozódott az itt tanuló külföldi hallgatók létszáma: jelenleg már több mint 130 ország közel 5400 hallgatója tanul egyetemünk legkülönbözőbb szakjain. Az elért eredmények egyetemünk nemzetközi partnereinek, a folyamatosan fejlődő kétoldalú kapcsolatoknak is köszönhető. Ez a tényező is komoly szerepet játszott a PTE Nemzetköziesítéséért Díj megalapításában, melyet az egyetem rektora minden évben olyan személynek adományozza, akinek munkássága jelentős részben hozzájárult a Pécsi Tudományegyetem nemzetközi láthatóságához, kapcsolatrendszerének fejlődéséhez.

„A mai ünnepélyes alkalomra egy meglepetéssel készültünk, amely által

a stratégiai jelentőségű kétoldalú partnerkapcsolatunkat szeretnénk még tovább erősíteni az MSU Denver egyetemmel.

Ennek a törekvésnek évek óta egyik legkiemelkedőbb alakja dr. Akbarali Thobhani. Denver-i tárgyalásunkról visszatérve fogalmazta meg dr. Miseta Attila, hogy érdemes lenne dr. Thobhani munkásságát honorálni” – tudhattuk meg dr. Tarrósy István nemzetközi igazgatótól a díjátadón.

„Annyi mindent tett dr. Thobhani az MSU Denver és a PTE együttműködésének fejlesztéséért, hogy úgy gondoltuk, erőfeszítéseit, kitartó lelkesedését a nemzetköziesítés terén egy díjjal jutalmazzuk, amelyet újonnan alapítottunk.

A díjat évente tervezzük átadni olyan személyeknek, akik kiemelkedő tevékenységük révén nagyban hozzájárulnak a PTE nemzetköziesítési törekvéseinek fejlesztéséhez” - emelte ki dr. Miseta Attila rektor az ünnepségen, majd szívből gratulált a PTE Nemzetköziesítéséért Díj legelső díjazottjának, dr. Akbarali Thobhani-nak és átadta a kísérő oklevelet, valamint a díjat. Idén Endes Zsuzsanna egyedi alkotását (a PTE Művészeti Kar hallgatója, tanára dr. Tóth Zsuzsa) vehette át a díjazott.

Dr. Tarrósy István nemzetközi igazgató is gratulált a díjazottnak, akinek az meglepetés volt: „A díjnak egyrészt szó szerint és átvitt értelemben is komoly súlya van, több mint 5 kg, amely azt szimbolizálja, hogy dr. Akbarali Thobhani nehézsúlyú játékos. Másrészt pedig egy olyan kifejezett dinamizmust ábrázol, amely a díjazottat és nemzetköziesítési munkásságát egyaránt jellemez.”

„Szinte alig találok szavakat! Megtisztelő, hogy ilyen elismerésben részesülhetek. Az MSU Denver egyetemen végzett munkám egyik legjobb része e partnerkapcsolat építése a Pécsi Tudományegyetemmel. Már sokszor elmondtam, de

megerősítem: a legerősebb partnerünk a PTE, számos területen és rengeteg tevékenységben tudunk együttműködni”

– hangsúlyozta dr. Akbarali Thobhani köszönő beszédében, majd hozzátette: „nagy örömömre szolgál, hogy nemrég megkaptuk a Fulbright ösztöndíj támogatást, amely lehetővé teszi, hogy jövő nyáron hallgatókat és oktatókat tudjunk küldeni a Pécsi Tudományegyetemre.” A Denver-i egyetem Nemzetközi Tanulmányok Irodájának vezetője azt is elmondta, hogy a PTE-vel a kapcsolat először a Műszaki és Informatikai Karral kezdődött, amelyhez később további egységek is csatlakoztak, így a partnerkapcsolat egyre sokrétűbbé fejlődik.

Dr. Akbarali Thobhani »

Dr. Thobhani előadása a 2022-ben rendezett PTE Afrika Konferencián »

Az MSU Denver és a PTE tovább építi gyümölcsöző partnerkapcsolatát »

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni