close
CímlapEgyetemi életA PTE országos hivatkozási ponttá vált az ösztöndíjprogramban

A PTE országos hivatkozási ponttá vált az ösztöndíjprogramban

A Pécsi Tudományegyetem a Stipendium Hungaricum Programban betöltött szerepe és az innovációk kapcsán országos hivatkozási ponttá vált - jelentette ki a területért felelős államtitkár Pécsett!

A PTE Szenátusi Tanácstermében csütörtök délelőtt tartott sajtótájékoztatót Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, a Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkár, Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az országgyűlés korábbi elnöke és Miseta Attila professzor, a PTE rektora. Elhangzott, hogy a 2013-ban indított Stipendium Hungaricum program oktatáspolitikai célja, hogy elősegítse a magyar felsőoktatás nemzetköziesítését, minőségfejlesztését, erősítse a magyar tudományos elit nemzetközi kapcsolatait, növelje a felsőoktatási intézményeink kulturális sokszínűségét, és népszerűsítse a világban a versenyképes magyar felsőoktatást.

Miseta Attila rektor kiemelte, hogy a legjobb 200 egyetem közé került a Pécsi Tudományegyetem – egyedüli magyar vidéki felsőoktatási intézményként – a Times Higher Education legfrissebb nemzetközi rangsorában. Nemzetközi téren tehát már vannak felmutatható sikerei az egyetemnek, és egy ilyen sikertörténet a PTE esetében a Stipendium Hungaricum (SH) ösztöndíjprogram is. A Pécsi Tudományegyetem a kezdetektől, 2013 óta vesz részt a Stipendium Hungaricum programban. Országosan az öt legnagyobb hazai fogadóintézmény között szerepel a pécsi egyetem a jelentkezések és a felvett hallgatói létszám alapján. Jelenleg három kontinens 53 partnerországából tanul ösztöndíjas hallgató a PTE-n. A legfrissebb adatok szerint a sokszoros túljelentkezés mellett a 2019/20-as tanévben közel 300 új SH hallgató kezdte meg tanulmányait a PTE-n, amely 63 képzési programmal vesz részt a programban. Az elmúlt években a hallgatói létszám dinamikusan nőtt, így mostanra minden 5. külföldi hallgatója a PTE-nek SH ösztöndíjas.

Az ösztöndíjprogram 2019-ben több mint másfél milliárd forint tandíjbevételt jelentett Magyarország első egyetemének. A programból származó bevételt olyan fejlesztésekre fordította az elmúlt években a PTE, mint az ingyenes hallgatói jogi tanácsadás megvalósítása angol nyelven "PTE Jogklinika" néven, ingyenes mentál higiéniás tanácsadás angol nyelven, kulturális érzékenyítő képzés a beérkező hallgatóknak, vagy az online elektronikus beiskolázási rendszer bevezetése 2018 januárjától. Emellett immár az egyetem valamennyi hallgatója számára elérhető a PTE háziorvosi szolgálata magyar és angol nyelven egyaránt. Olyan kollégiumi fejlesztéseket is sikerült a bevételekből megvalósítani, mint a vezeték nélküli internet-hálózat modernizálása, angol nyelvű portaszolgálat biztosítása, vagy kártyás-lengőkaros beléptető rendszer kiépítése a PTE Szántó és Boszorkány kollégiumaiban.

Nem véletlen tehát, hogy Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya államtitkár azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy a PTE az ösztöndíjprogramban betöltött szerepe és az innovációk kapcsán országos hivatkozási ponttá vált. Miseta Attila rektor ezt azzal egészítette ki, hogy a Stipendium Hungaricum az egyik fő katalizátora a pécsi egyetem kiemelt stratégiai célkitűzésének, a nemzetköziesedésnek.

 

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni