close
Címlap17. Partnerség a célok eléréséértA PTE-re látogatott Belgium nagykövete

A PTE-re látogatott Belgium nagykövete

Hivatalos látogatást tett a Pécsi Tudományegyetemen Őexcellenciája Siegfried Peinen, Belgium nagykövete és küldöttsége szeptember 22-én. A két ország idén ünnepli a közöttük fennálló diplomáciai kapcsolat századik évfordulóját, így különösen örömteli az öt fős küldöttség látogatása a kapcsolatok fejlesztése céljából. A delegációt dr. Betlehem József stratégiai és kapcsolati rektorhelyettes, dr. Tarrósy István nemzetközi igazgató, valamint dr. Bene Krisztián, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar pályázati és beiskolázási dékánhelyettese, egyben a Francia Tanszék vezetője fogadta a Rektori Tanácsteremben. 

A megbeszélésen dr. Betlehem József rektorhelyettes üdvözölte a delegációt, és röviden ismertette az egyetem múltját. Kiemelte, hogy a modernkori pécsi felsőoktatás jövőre fogja ünnepelni századik évfordulóját, hasonlóan a diplomáciai évfordulóhoz. „Büszkék vagyunk rá, hogy a PTE hazánk egyik leginkább nemzetközi egyeteme, és az elmúlt néhány évben növelni tudtuk a nemzetközi hallgatóink számát, akik több, mint 140 országból érkeznek” – hangsúlyozta dr. Betlehem József, majd hozzátette:

„az oktatás minőségére is kiemelt figyelmet fordítunk, mind a magyar, mind az idegennyelvű képzéseinket tekintve.”

A rektorhelyettes ezután az egyetem szerteágazó nemzetközi kapcsolatait, valamint tudományos, kutatás-fejlesztési tevékenységét mutatta be, például az EDUC szövetségben betöltött szerepét. Majd további együttműködés és kapcsolatépítésre való nyitottságáról biztosította a delegációt. 

„Természetesen a PTE is részt vesz az Erasmus programban, és nagy örömünkre szolgál, hogy számos tudományterületen, mint a felnőttoktatás, francia irodalom és nyelvészet, jog, orvostudományok, pszichológia, szocilális munka, közgazdaságtudomány terén ápolunk bilaterális kapcsolatot belga egyetemekkel, többek között a Leuven-i Egyetemmel, a Liège-i Egyetemmel, vagy a Vrije Universiteit Brussel-el, az Antwerpen-i és a Namur-i Egyetemmel – ismertette dr. Tarrósy István, a Nemzetközi Igazgatóság vezetője a PTE belga egyetemi kapcsolatrendszerét, majd elmondta:

„a hallgatói csereprogramokban résztvevők számát szeretnénk növelni,

hiszen remek lehetőségeket tudunk biztosítani mind a kimenő, mind a bejövő hallgatók részére egyetemi képzési portfóliónk és hálózataink, kapcsolataink révén.” 

Őexc. Siegfried Peinen nagykövet elmondása szerint most először látogatott Pécsre megbízatásának kezdete óta. Bemutatta a küldöttsége tagjait, vele tartott Pécsre Bender Szonja, kereskedelmi és befektetési tanácsos, a Flamand Régió Kereskedelmi képviseletének vezetője, Ránky Edit kereskedelmi és befektetési tanácsos, a Vallon Régió és Brüsszel Főváros kereskedelmi és gazdasági képviseletének vezetője, Lénárt Zsuzsanna, a Flamand Kormány budapesti képviseletének vezetője, valamint Stéphane Carlier, Vallónia-Brüsszel akadémiai és kulturális attaséja.

“Az a célunk, hogy Belgium és a PTE között kapcsolódási pontokat megerősítsük, esetleg új lehetőségeket keressünk, főleg a felsőoktatás területén, és az üzleti szektorban” - hangsúlyozta a nagykövet. 

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni