close
Címlap17. Partnerség a célok eléréséértA PTE-re látogatott a japán nagykövet

A PTE-re látogatott a japán nagykövet

Hivatalos látogatást tett Pécsett Őexcellenciája Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövete június 22-én, akit dr. Miseta Attila rektor, dr. Nyitrai Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja, valamint dr. Tarrósy István, a Nemzetközi Igazgatóság vezetője fogadott a Rektori Tanácsteremben. A közel egy órás megbeszélés során az itt tanuló japán hallgatók, japán oktató cserék, a japán nyelvoktatás és kulturális kapcsolatok helyzetét tárták fel a fejlesztési lehetőségek tekintetében. 

A találkozón dr. Miseta Attila rektor köszöntötte a nagykövetet, és a Pécsi Tudományegyetem hat japán partneregyetemével ápolt jó kapcsolatát emelte ki. “A Keio University, a Josai International University, az Akita International University, a Nagoya City University, a Sophia University és a Doshisha University nagyra becsült partnereink. A japán hallgatók nagyrészt az Általános Orvostudományi Karon tanulnak, azonban a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kart, a Művészeti Kart, és a Műszaki és Informatikai Kart is egyre többen választják” - tudhattuk meg dr. Tarrósy Istvántól.  

“A Tokiói és a Saitamai Egyetemmel szintén jó kapcsolatot ápolunk” - tette hozzá dr. Miseta Attila rektor, aki azt is fontosnak tartotta, hogy az itt tanuló 136 japán hallgató a legjobbak közé tartozik.

“Nagyon jól képzett, elkötelezett, szorgalmas diákok”

- fogalmazott a rektor. Felidézte saját szakmai látogatását is a Tokiói Egyetemen, amelynek százéves jubileumi ünnepségén is volt szerencséje részt venni. „Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy Magyarország tokiói nagykövete, dr. Palanovics Norbert a PTE alumnusa, a Közgazdaságtudományi Karon végzett” – emelte ki a rektor. 

Őexcellenciája, Otaka Masato beszámolt róla, hogy Magyarország Nagykövetségén Tokióban elsőként pécsi látképek fogadják a vendégeket, így különösen örült neki, hogy alkalma nyílt személyesen is meglátogatni a várost. A nagykövet érdeklődött az itt tanuló hallgatókról, és az elérhető japán nyelvi programokról, a kulturális, zeneművészeti együttműködés lehetőségéről. Szóba került továbbá a kultúra edukációs szerepe, a japán kertek, valamint a gasztronómia is.

“Hálás vagyok, hogy rövid látogatásom alkalmával megismerhettem Pécset, úgy gondolom, hogy hatalmas öröm lehet egy ilyen csodaszép városban tanulni!” - hangsúlyozta Őexc. Otaka Masato.

„A japán-magyar kapcsolat ápolásának, fejlesztésének következő lépéseként a japán oktatók Magyarországra vonzására fókuszálunk, akik egy vagy két szemeszteren át tanítanának majd a PTE-n” – számolt be a tervekről dr. Tarrósy István, majd ismertette az egyetem nemzetközi tevékenységét, és hozzátette: „Nagy örömünkre szolgál, hogy 4600 külföldi hallgató folytat különböző szintű tanulmányokat a PTE-n, akik több, mint száz idegennyelvű képzési programból választhatnak.” A nemzetközi programokról, a hallgatók diverzitásáról büszkén számolt be a professzor, kiemelte a városi és egyetemi polgárokat egyaránt megszólító International Seasons rendezvénysorozatot, melynek keretén belül több alkalommal nyílt lehetőség a japán kultúra izgalmas aspektusainak megismerésére, mint a japán írásrendszerek, vagy a teaművészet. 

“A japán kapcsolataink szilárd alapját képezi japán nép kulturális és történelmi háttere iránti mély tiszteletünk, valamint a rendkívül magas szintű tudományos együttműködés. A közel negyven éve működő angol nyelvű orvosképzési program japán hallgatói motiváltak, nagyon jól teljesítenek” - hangsúlyozta dr. Nyitrai Miklós, a PTE ÁOK dékánja. A nagyköveti delegáció ezt követően az orvoskar megújult kampuszát is megtekintette, valamint az itt tanuló japán hallgatókkal is találkozott.  

A délután további részében a nagykövet megnyitotta a Janus Pannonius Múzeum Zsolnay Múzeumában a Lüszterlepkék és mázmadarak c. időszakos kiállítást, amely a múzeum japán gyűjteményébe és a Zsolnay-japonizmusba enged betekintést. A különleges kiállítás június 23-tól október 2-ig lesz megtekinthető. Különösen érdemes lesz ellátogatni a Zsolnay Múzeumba június 25-én, amikor tárlatvezetéssel nézhetik meg a kiállítást az érdeklődők a Múzeumok Éjszakája alkalmából.  

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni