close
CímlapEgyetemi életA PTE is részt vesz az indonéz kiválósági ösztöndíjprogramban

A PTE is részt vesz az indonéz kiválósági ösztöndíjprogramban

2021. július 12.

41 indonéz hallgató tölti az őszi szemesztert a Pécsi Tudományegyetemen, annak köszönhetően, hogy egyetemünk elnyerte a részvételt az indonéz kormány kiválósági ösztöndíj programjában. A programra a világ minden részéről 240 egyetem pályázott, melyből összesen 60 egyetem került kiválasztásra fogadóintézménynek.

Az indonéz kormány idén első ízben hirdette meg a kiválósági ösztöndíjprogramot (Indonesian International Student Mobility Awards - IISMA), mely szemeszter hosszúságú tanulmányokat biztosít az indonéz hallgatók számára a világ legrangosabb egyetemein.

Az ösztöndíjprogram célja, hogy az első évben 1000, majd a következő évtől kezdve évente 10.000 indonéz hallgató szerezzen a világ legkiválóbb egyetemein olyan szakmai és multikulturális ismereteket, melyeket kitűnően hasznosíthatnak a tanulmányaik, majd a munkavégzésük során.

Orientációs nap (fotó: Csortos Szabolcs)

Óriási verseny volt a programba való bekerülésért a nemzetközi felsőoktatási piacon. A Nemzetközi Igazgatóság az évek óta sikerrel futó study abroad programmal pályázott. A benyújtott pályázat pozitív elbírálásban részesült, melynek eredményeként 41 hallgató fogja az őszi szemesztert a PTE-n tölteni.

A pályázat sikerességét jelzi a létszám, hiszen ez a legnagyobb hallgatói csoport, mely világszerte egy intézménybe érkezik egy szemeszterre.

A pályázó magyar egyetemek közül a PTE-n kívül csak a Szegedi Tudományegyetem tudott bekerülni a programba.

A közelmúltban a Nemzetközi Igazgatóság online tájékoztatót szervezett az ösztöndíjat elnyert indonéz hallgatók és a küldő egyetemeik számára. A hallgatók a Közgazdaságtudományi Kar, valamint a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar által kínált kurzusokon fognak részt venni az ősz során.

A Nemzetköziesítési Program egyik kiemelt stratégiai célja térítésköteles, rövid ciklusú idegen nyelvű képzésekkel gazdagítani a PTE képzési kínálatát. A rövid ciklusú képzések iránt (study abroad program, nyári egyetemek, téli egyetemek) egyre nagyobb az igény a nemzetközi felsőoktatási piacon. Az indonéz IISMA ösztöndíjprogram ennek kitűnő bizonyítéka.

A PTE részvétele a kiválósági ösztöndíjprogramban hozzájárul az indonéz egyetemekkel való együttműködések elmélyítéséhez és nagy mértékben növeli az egyetem nemzetközi elismertségét.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni