close
Címlap4. Minőségi oktatásPTE: a világ első 850 legjobb egyeteme között

PTE: a világ első 850 legjobb egyeteme között

A Pécsi Tudományegyetem a világ legjobb 850 egyeteme közé került a QS World University Rankings 2024 szerint.

A QS Quacquarelli Symonds globális felsőoktatási elemzőcég által kedd este közzétett QS World University Rankings 2024-es kiadásában a Pécsi Tudományegyetem a világranglistán a 801-850., Magyarországot tekintve pedig az 5. helyen áll.
Nagy módszertani fejlesztést hajtott végre az idén a QS-rangsor, részben fennállásának huszadik évfordulója alkalmából, részben pedig amiatt, hogy az adatok egyre jobban  hozzáférhetők, illetve a hallgatók és a társadalom megváltozott prioritásait is próbálták figyelembe venni.

Három új mérőszámot vezettek be: fenntarthatóság, foglalkoztatási eredmények és nemzetközi kutatási hálózat.

Néhány korábban is alkalmazott mutatón - akadémiai és munkáltatói hírnév, a karok és hallgatók aránya - is módosítottak.  A QS World University Rankings módszertanának részletei ezen a linken (https://support.qs.com/hc/en-gb/articles/4405955370898) érhetők el.

Ben Sowter, a QS vezető alelnöke elmondta: „A 2024-es QS World University Rankings jelentős lépést jelent a rangsor fejlesztésében, és a mostani változások a két évtizeddel ezelőtti indulás óta a legjelentősebb újítást jelentik. A rangsor ennek révén minden eddiginél jobban igazodik a Z generáció és az alfák prioritásaihoz, és olyan egyedülálló nézőpontot ad az intézmények számára, mely segítségével a legfontosabb területeken tudják értékelni teljesítményüket az eljövendő generációk szebb jövőjének megteremtésének szempontjából."

Kehl Dániel, a PTE Közgazdaságtudományi Kar oktatója, a nemzetközi felsőoktatási rangsorok szakértője rávilágított: "A szempontok számának növelése egyfelől örömteli, ugyanakkor a PTE-t hátrányosan érintette a változtatás, ugyanis a nemzetközi hallgatói arány mellett az oktatás minősége hagyományosan erőssége egyetemünknek, amiben idén is előrelépést mutattunk" - tájékoztatott Kehl Dániel. 

A teljes rangsor itt tekinthető meg: QS World University Rankings 2024: Top Global Universities | Top Universities

 

 

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni