close
CímlapEgyetemi életPublikálj szabadon, időben, térben korlátlanul!

Publikálj szabadon, időben, térben korlátlanul!

2018. május 09.

Az Akadémiai Kiadó és a PTE között létrejött open access licensz-szerződés keretében az egyetem jogosult a kiadó lapjaiban egyetemi szerzők publikációit szabad hozzáféréssel, vagyis open access módon megjelentetni. Ez azt jelenti, hogy a PTE a szerzők helyett vállalja, hogy kifizeti a cikk lektorálásának és megjelentetésének azon költségeit, melyek ahhoz szükségesek, hogy az adott tudományos cikk a világon bárki számára szabadon olvashatóvá váljon.

„Ahhoz, hogy valaki feljebb léphessen a tudományos ranglétrán – akár habilitációhoz, akár akadémiai doktori cím megszerzéséhez - nagyon fontosak az ún. tudománymetriai adatok. Akár az impaktfaktor, akár a citációk száma, vagyis, hogy kinek mennyi az idézettsége, a publikációira történő hivatkozás, mekkora az olvasottsága – ezek a követelmények legfőbb sarokpontjai.” – magyarázza dr. Szalma József, az ÁOK Fogászati és Szájsebészeti Klinika Arc-, Állcsont és Szájsebészet tanszékvezetője, aki tavaly maga is használta az említett open access pályázati rendszert. –

Ha a hivatkozások számát szeretnénk növelni, ahhoz az kell, hogy minél szélesebb kör olvashassa a cikkünket. A nyílt forrású hozzáférés pedig éppen ezt segíti elő:

nem kell hozzá előfizetni az adott lapra, a világ bármely tájáról bármikor elérhető bárki számára – egyedül a nyelvi korlátok jelenthetnek akadályt.” Dr. Szalma József az orvoskar honlapján talált rá a lehetőségre, s elmondása szerint a pályázat beadásával elindult folyamat gyors volt: „Egy órán belül kaptam visszajelzést arról, hogy megkapták a pályázati anyagom és tájékoztattak arról, hogy a munkacsoport mikor ül össze dönteni. Ha jól emlékszem, két héten belül megírták, hogy nyertem, és útmutatót adtak arról, hogyan tovább.” A szerződésben szereplő tudományos lapok az Akadémiai Kiadóhoz tartoznak, ami szakterületenként szűkíti a pályázható helyeket, mégis előnyt jelent. „ „Az Orvosi Hetilapban, melyben elfogadott publikációmmal pályáztam, relatíve sok a nyílt forrású cikk. Mindig is irigyelt dolog volt, hogy a Semmelweis Egyetem orvosai számára adott volt ez a fajta publikálási lehetőség. Azt gondolom, jó, hogy a szerződés révén immáron mi is tudunk élni ezzel.”

A PTE oktatóinak, kutatóinak és PhD hallgatóinak, vagyis pályakezdő és aktív szerzőknek idén is lehetőségük van pályázni: 2018-ban, 36 PTE-s publikáció juthat open access lehetőséghez az Akadémiai Kiadó lapjaiban, melyek teljes listája a könyvtár honlapján érhető el.

Elsősorban szakcikkek (original research article), illetve összefoglaló cikkek (review paper) megjelenését támogatják.

 

További info: oapublishing@lib.pte.hu,

http://www.lib.pte.hu/ek/open-access-publishing-iroda-uj

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni