close
CímlapEgyetemi életRekord a Botanikus kertben

Rekord a Botanikus kertben

2016. május 23.

Közel ötezren jártak a hétvégén a Dísznövény Kiállítás és Vásáron a PTE Botanikus kertjében. A látogatókat az ideális időjárás mellett vélhetően az évek óta megszokott minőség is vonzotta: a Botanikus Kert ebben az időszakban is gyönyörű, a jórészt az Ifjúság úti futópálya fölötti területre kitelepült növényárusok pedig partnerként kezelik az érdeklődőket.

Ha nem harangozták volna be idejekorán e rendezvényt, akkor is tudni lehetett volna, hogy valami izgalmas zajlik az Ifjúság útján: feltűnően sokan sétáltak a környéken úgy, hogy szatyraikból levelek, virágok kikandikáltak ki. Autók húztak el az alagút felé felnyitott napfénytetőkkel, melyekből fácskák lobogtak a szélben.

20160521-csortos-szabolcs-1717-6370-botanikuskert-kiallitas-novenyvasar.jpg

A kiállításra a Pacsirta utca felöli bejáraton kívül a “B” épület irányából is be lehetett jutni, s bár maga a rendezvény csak a HÖK-iroda fölötti dombtól vált belépőssé, a Botanikus Kertet magát már azelőtt is meg lehetett csodálni. A parkban ücsörögtek, sétálgattak és fecserésztek is sokan, meg-megállva egy-egy látványosabb növénynél. A kert, az esemény szempontjából félreeső keleti oldalán például többen gyönyörködtek a japánkertben.

20160521-csortos-szabolcs-1731-6372-botanikuskert-kiallitas-novenyvasar.jpg

Mondhatnánk, hogy a felhozatal a „szokásos” volt, de úgy gondolom, ez nehezen fedi le azt a sok fajtát, amit évről évre meg lehet nézni és/vagy venni a Botanikus Kertben. Idén is számos fűszernövényből lehetett válogatni: fodormenták, csokis, epres illatú menták, rozmaring, majoranna, petrezselyem, többféle paradicsom, babér, lestyán, különböző petrezselymek és bazsalikomok sorakoztak a cserepekben. Ismét volt többféle paradicsom is. A paprikák terén pedig egy új kiállító debütálásának köszönhetően olyan nagyágyúkat is be lehetett szerezni, mint amilyen a Dorset Naga vagy a Brain Strain. De volt Habanero is.

Magentaszínű és napsárga bougainvilleák, rózsaszín csíkokkal díszített és mélykék petúniák, látványos virágú pozsgások várták a dísznövénykedvelőket.

A Botanikus Kert üvegházaiban idén nemcsak az agavékat és a lassan beérő kaktuszfügéket lehetett megtekinteni, de – először a rendezvény történetében – az Íriszkedvelők Magyarországi Egyesületének kiállítása is látható volt. Több mint 300 féle nőszirom volt kiállítva az apró fejűektől a kétökölnyiekig. Az íriszek szirmai a lehető legváltozatosabb színekben tündököltek: volt például olyan, aminek hátrahajló lepelcimpái feketék, a felállóak pedig kékesbíborak voltak. Az egy-egy szál nőszirom a kis üvegcsékben maga volt a barokkos pompa: az egyik üvegház teljes szárnyát megtöltötték. Adományért cserébe vágott virágként is kaphatóak voltak.

20160521-csortos-szabolcs-1741-6383-botanikuskert-kiallitas-novenyvasar.jpg

A papagájok már megszokott vendégei a kiállításnak, általában a pálmaház nyugati oldalán lehet beszélgetni velük, ám a nőszirmokkal párhuzamos térben más díszmadarakat is meg lehetett figyelni: voltak különböző postagalambok, de pintyek és kanárik csiviteltek.

Mivel a Növények Napja is a rendezvény idejére esett, a Természettudományi Karon előadásokat is tartottak az Ifjúság úti campuson.

A kiállításig ugyan még egy esztendő maradt, de a tanácsok és a különleges növények egy része a Botanikus Kertben beszerezhetők. További info: http://botanikuskert.pte.hu

20160521-csortos-szabolcs-1740-6383-botanikuskert-kiallitas-novenyvasar.jpg

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni