close
Címlap4. Minőségi oktatásSAP, Körber, és boldog TTK-s hallgatók

SAP, Körber, és boldog TTK-s hallgatók

Különleges kurzus zajlott le a PTE TTK-n, mely a kar vállalati partneri rendszerének gyümölcse. A munkaerőpiac informatikai szempontból egyik legkeresettebb tudása az SAP vállalatirányítási szoftver megfelelő használata és programozása. Ezt a pécsi TTK-n maguk az SAP Hungary és a Körber Hungária Kft. szakértői tanították meg a hallgatóknak. A szemeszter utolsó óráját május 11-én tartotta a szakértői csapat, a kurzusban résztvevők fáradozását dr. Trócsányi András, a kar dékánja és dr. Pap Margit, a Matematikai és Informatikai Intézet vezetője külön is megköszönte.

„Az SAP képzés ma nagyon keresett  a munkaerőpiacon, nagyon sok állásnál elvárás ez a kompetencia az új munkavállalótól.

Tudni kell, hogy ez egy igen költséges dolog: a kurzus piaci értéke  több mint ötezer euró per fő.  Ebben a formában viszont mind a hallgatók mind a kar számára térítésmentes a hozzáférés. A PTE TTK már korábban is együttműködött a Körber Hungária Kft. és az SAP Hungary cégekkel. Mivel ezeknek a partnereinknek szükségük van utánpótlásra ezen a területen, megszületett a gondolat, hogy valamilyen módon inkorporáljuk a képzésünkbe az SAP programozását. Másfél éves egyeztetési folyamaton vagyunk túl, ennek gyümölcse az e félévben indult, kötelezően választható SAP programozási kurzus. Ennek azért is örültünk, mert az SAP Hungarynél dolgozó fejlesztők az ország legjobb szakemberei, és hallgatóink első kézből, tőlük tanulhatnak. Olyannyira nagy volt az érdeklődés – több, mint nyolcvan hallgató jelentkezett –, hogy csoportokra kellett bontanunk az oktatást.

Az SAP munkatársai tartották az előadásokat, a Körber Hungária Kft. szakemberei pedig a gyakorlati órákat vezették, a kar részéről pedig a tárgy felelőse, Lendvai Tamás koordinált. Újszerű volt a kurzus abban is, hogy egyszerre több oktató volt jelen, így minden egyes hallgatóra kiemelt figyelem jutott. Ez igazi luxus,

mert még a gyakorlatokon sem bevett szokás, hogy ilyen egyéni szinten kap segítséget a hallgató. Úgy gondolom, ez további nagy hozzáadott értéke a  képzésnek, sokat fognak ebből profitálni a hallgatók. Azok, akik jól teljesítenek a vizsgán, elismervényt is fognak kapni arról, hogy teljesítették ezt a tárgyat, így álláskereséskor ezt az SAP tanúsítványt is hozzá tudják csatolni az önéletrajzukhoz” – mondta el a kurzus kapcsán dr. Pap Margit, a PTE TTK Matematikai és Informatikai Intézet vezetője.


„A mi karunk viszonylag gyenge a vállalati kapcsolatrendszert tekintve, mely részben a képzési portfólióból, részben pedig a kari hagyományokból fakad. Azt gondolom, hogy ebben a 2022–2023-as években sikerült áttörést elérni. Tudatosan építjük a céges kapcsolatainkat, és a korábbi partnereinkkel is megújítjuk, tartalommal töltjük fel együttműködéseinket.

Az SAP Hungary egy világszinten meghatározó vállalatirányítási szoftver forgalmazója és fejlesztője, a Körber Hungária Kft. pedig a régió meghatározó szereplője. Mindkét cégnél több egykori hallgatónk dolgozik, szorosabbá vált partnerségünk eredménye ez a kurzus”

– mondta el dr. Trócsányi András, a PTE TTK dékánja.

Hozzátette: „A PTE TTK az informatikai képzés szempontjából ugyanabban a cipőben jár, mint az összes többi hazai informatikai képzőhely: az egyetemi fizetések és a piaci bérek messze eltávolodtak egymástól – az akadémiai közegben már csak megszállottak és aszkéták maradtak. Próbáljuk ezt a helyzetet valamilyen módon kezelni, de

nagyon nehéz az utánpótlás biztosítása, az informatika gyorsan megújuló világában olyan tartalmakat tanítani, melyek naprakészek és gyakorlatiasak – ebben segít minket a két cég.”

A vállalati kapcsolatrendszert illetően a TTK első embere aláhúzta: „Azt próbáljuk meg elérni, hogy minden egyes képzési területünkhöz – agrár, informatika, tanárképzés, sporttudomány és természettudomány – legyenek vállalati partnereink. Elmondható, hogy mind regionális, mind országos szinten sikerült komoly lépéseket tennünk ennek irányába.”

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni