close
CímlapEgyetemi életSemmelweis-díjat vehetett át Kollár Lajos

Semmelweis-díjat vehetett át Kollár Lajos

2019. július 01.2830Megtekintés

Semmelweis Ignác életműve, pályafutása ma is mérce, szerepe a világban rendkívüli, az ő példamutatásában ötvöződik az emberiség és a magyarság minden nemes értéke - hangoztatta az emberi erőforrások minisztere a Semmelweis-napi elismerések átadásán hétfőn a Pesti Vigadóban. Kásler Miklós Semmelweis Ignác munkásságát méltatva azt mondta, egy olyan emberre emlékezünk, akit az emberiség jótevőjeként, az anyák megmentőjeként, az orvostudomány Luther Mártonjaként és a legetikusabb orvosként tartanak számon. Felfedezését a pontos megfigyelés, a kórlefolyás, a bonctani leletek elemzése, értékelése alapozta meg, felfedezését statisztikai adatokkal támasztotta alá - fűzte hozzá.

A tudós felfedezésével leírta a gyermekágyi láz okát, kialakulásának folyamatát és azt, hogy a fertőzést milyen módszerekkel lehet megelőzni - közölte a miniszter. "Nekünk ő a mérce, és a magyar orvostudomány első nagy generációját gyűjtötte maga köré" - mondta Kásler Miklós, hozzátéve, "az anyák megmentője" nem kímélte sem magát, sem orvos kollégáit az igazság érdekében, de ezt nem öncélúan tette, és Semmelweist ezt tette naggyá. Mint mondta, Semmelweis leginkább Prométheuszra emlékezteti, aki lehozta az égből a tüzet, a fényt és a meleget, Semmelweis pedig lehozta az emberi életet, hogy az melegítsen és világítson. A kitüntetettekhez szólva a miniszter úgy fogalmazott, önök nélkül nem élne tovább ez a szemlélet, és bár a materiális körülmények lényegesek a gyógyításban, az orvos szemléletét, elhivatottságát nem pótolja semmi.
Kásler Miklós a díjazottaknak köszönetet mondott munkájukért a kormány, a minisztérium és a betegek nevében. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy ugyan az orvosok a legjobb tudásuk, rendelkezésre álló tudományos információk alapján gyógyítanak, de kutatni, keresni kell azokat az ismereteket, amelyek feltárásával még jobban segítik "visszaadni az egészséget".
Az államtitkár megköszönte azt az erőfeszítést, a fáradtságos, elkötelezett munkát, amire a betegeknek szükségük van, hogy érezzék: biztonságban vannak.

A Semmelweis-nap alkalmából Kásler Miklós Semmelweis-díjat adott át Kollár Lajosnak, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ Érsebészeti Klinika egyetemi tanárának, professzor emeritusának.


Fotó: MTI

Batthyány-Strattmann László-díjban tizennégyen részesültek, köztük Cserháti Péter, a PTE Klinikai Központ Fizikális és Rehabilitációs Medicina Tanszék vezetője, és Pár Alajos, a PTE Klinikai Központ I.sz. Belgyógyászati Klinika professzor emeritusa.

Pro Sanitate díjat egy orvos vehetett át, továbbá harminchat miniszteri elismerő oklevelet osztottak ki, köztük a PTE Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika műtői kollektívájának.
Az egészségügyi államtitkárság kezdeményezésére 2011 óta munkaszüneti nap július 1-je, Semmelweis Ignác születésnapja az egészségügyi és az egészségügyben dolgozóknak.

 

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni