close
Címlap4. Minőségi oktatásSikerrel zárult az intézményakkreditációs eljárás a PTE-n

Sikerrel zárult az intézményakkreditációs eljárás a PTE-n

Ahogyan arról korábban hírt adtunk, a Pécsi Tudományegyetemen 2022-2023-ban intézményakkreditációs eljárás zajlott. Az intézményakkreditációs eljárásokban eljáró Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) megvizsgálta a PTE működését az ESG (Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area) szempontrendszere alapján.

A MAB Látogató Bizottsága a PTE által 2022. november 30-án benyújtott intézményi önértékelés alapján 2023. április 17-19. között tartotta intézményakkreditációs ellenőrzését. A Látogató Bizottság elnöke prof. dr. Görög Márta, a Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Karának dékánja volt. A Látogató Bizottság jelentése alapján a MAB döntéshozó testülete 2023. december 15-én hozta meg határozatát.

A Bizottság határozatában megállapította, hogy a Pécsi Tudományegyetem az ESG sztenderdek alapján részben egységes, az intézmény egészére részben kiterjedő minőségbiztosítási rendszert működtet.

Az ESG szempontrendszere és így a vizsgálat tárgya kiterjedt egyebek mellett a PTE átfogó minőségbiztosítási politikájának folyamatos fejlesztésére, a képzési programok kialakításának, rendszeres kontrolljának magvalósulására, a hallgatóközpontú tanulás, tanítás és értékelés bemutatására, a hallgatói szolgáltatások áttekintésére, az oktatói teljesítményértékelés rendszerre.
A MAB határozat megállapította, hogy az intézmény minőségbiztosítási- és fejlesztési folyamatai részben tervezettek, ellenőrzési, mérési és értékelési eljárásai fejlesztendők. A vezetési folyamatok és a minőségbiztosítási folyamatok között a kapcsolat fejlesztendő, az oktatás menedzsmentje megfelelő, a kutatás menedzsmentje megfelelő, a doktori iskolák működtetés tekintetében fejlesztendők, a kutatás iránya illeszkedik az intézményi stratégiához.
A támogató folyamatok – pénzügyi, gazdálkodási, informatikai, létesítménygazdálkodási – és az infrastruktúra kiváló hátteret biztosítanak az oktatási, kutatási tevékenységhez.
A Bizottság az akkreditációs időszak alatt további dokumentumok benyújtását kéri, melynek a PTE eleget fog tenni, hiszen az egyetem vezetése és polgárai is elkötelezettek a minőségi oktatás, kutatás mellett.

PTE

PTE

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni