close
Címlap3. Az egészség és a jóllétA sportpszichológus szerint nehezebb a játékosok számára az időzítése a foci vb-nek

A sportpszichológus szerint nehezebb a játékosok számára az időzítése a foci vb-nek

A Pécsi Tudományegyetem sportpszichológusa, Bakuretz Bonnie szerint nem könnyű a játékosoknak, hogy ennyire szokatlan időpontban van a világbajnokság, és akár erre is visszavezethető a néhány meglepő eredmény vagy teljesítmény.

„Látszik a játékosokon, hogy ki vannak tikkadva, hiszen rendkívül erős megterhelésből, a topbajnokságokból csöppentek bele ebbe a november végi, decemberi vb-re” – véli a fiatal sportpszichológus. „Sokan a télből, vagy legalábbis a késő őszből a nyárba csöppentek bele, ez a szervezet számára sem könnyű.  Persze tudjuk, hogy erre lehet tudatosan készülni, így például anno Lubics Szilvia futó fűtött szaunában edzett, amikor készült a Halál-völgy Nemzeti Parkban zajló futóversenyre. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy erre nem mindenkinek a szervezete reagál ugyanúgy,

nem mindenki tud egyik napról a másikra egy másik klímára átállni. Talán egy-két meglepetés eredmény erre is visszavezethető.

A másik oka lehet a váratlan eredményeknek, hogy egyre homogénebb a tudás. Meghívnak más országból szakembereket, hogy átadják a tapasztalatokat. Így fordulhat elő, hogy ugyanazt a technikát gyakorolják a világ egyik vagy másik szegletében. Ez a globalizált világ tehát a sportban is megmutatkozik, így egyre csökkennek a különbségek az úgynevezett „kis”- és nagycsapatok között.”

- Nagyon sok a kihagyott büntető ezen a vb-én. Az eddig elvégzett harminc 11-esből – ebbe ugye a mérkőzéseken megítélt büntetők, és a hosszabbítás utáni büntetőpárbajok is beleszámítanak – mindössze 17-et értékesítettek, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden második 11-es kimarad. Miért?

- Ez egy összetett kérdés. Szerintem több tényezőre vezethető vissza. Az említett klímán és szokatlan vb-időponton felül az is benne lehet, hogy a kapusok is nagyon készülnek most már a rúgó játékosokból, akár egész stábok segítenek nekik ebben. Ez pedig nagy előny lehet. Utána pedig jön az „agyalás”, hogy ha valaki mindig balra rúgja a büntetőt, vajon nem pont a vb-én fog-e ezen változtatni, hiszen ő is tudja, hogy figyelik és elemzik őt. Nem könnyű ennek a pszichológiája. De a nagyobb teher kétségkívül a rúgó játékoson van, hiszen a kapus ebből szinte csak jól jöhet ki. Ha bemegy a büntető, az természetes, ha viszont kivédi, hőssé válik. A kapusok pedig mindig különlegesek, mindig kicsit „kilógnak” a csapatból, nyilván nem a szó rossz értelmében.

A lengyel válogatott kapusa, Szczęsny két tizenegyest is hárított az idei vb-én

- Hallani-olvasni a vb kapcsán, hogy sok a „kamuszurkoló”, vagy bérszurkoló, aki csak látszólag drukkol az adott válogatottnak, nem szívvel-lélekkel. Ez mennyire lehet furcsa a játékosoknak?

- Nem gondolom, hogy számukra ez zavaró tényező. A covid miatti üres és néma stadionok szerintem sokkal furcsábbak lehettek a számukra. Nekem nem egy sportoló mondta már, hogy nem is érzékel semmit a bekiabálásokból vagy skandálásokból, mert abszolút a játékra koncentrál. Valahogy így lehet ez most a vb-én játszó válogatottakkal is. Számukra az a lényeg, hogy zeng-zúg, morajlik a stadion, de hogy ezt a hangot esetleg „beépített”, felbérelt emberek adják-e ki, vagy tényleges, szívből jövő szurkolásból származik, az valójában a koncentrációban nem befolyásoló tényező. A játékosok nyerni jöttek, így is tudják, hogy rajtuk a világ szeme.

- Mi a helyzet a sztárokkal? Messi és Ronaldo ezen a vb-én eddig igencsak más utat járnak be. Előbbi viszi a hátán az argentin válogatottat, míg utóbbi kimaradt a portugál válogatott kezdőjéből a nyolcaddöntőben. Mennyire nehéz lehet ezt elviselni?

A vb előtt  "robbant be" ez a fotó a két világsztárról

- A sikeres sportoló egyik legfontosabb tulajdonsága az alázat. Csapatjátékokban is kell a sport iránti, másrészt a csapattárs iránti alázat. Még a vezértől is. Akkor jó egy vezér egy csapatban, ha egyszerre tud vezető lenni, és egyszerre csapatjátékos.

Egy ilyen tornán, egy ekkora téthelyzetben mindig kiéleződnek az esetleges konfliktusok.

A végén az nyer, amelyik csapat ezeket a helyzeteket és a nyomást jobban tudja kezelni, megfelelően tud ezekre reagálni.

- És akkor ez melyik válogatott lesz?

- Azt gondolom, hogy még sok meglepetést tartogat nekünk az idei vb. Látszik egy-egy csapaton, páládul Brazílián, hogy fut a szekér, szinte szárnyalnak. Márpedig a szárnyalás sportpszichológiai szempontból mindig jó. Ahol szárnyalás van, ott harmónia is van és egységesség, ugyanakkor tudjuk, a szárnyalás nem egy örökké fenntartható állapot. Jelenleg több csapatot is esélyesnek tartok, de ha egy válogatottat kellene megneveznem az eddigiek alapján, akkor Brazíliát mondanám. Ugyanakkor még van pár meccs a döntőig, hogy ezt én magam is újragondoljam, ha szükséges…


Bakuretz Bonnie a PTE sportpszichológus oktatója. Foglalkozik többek között a Rátgéber Akadémia és a PVSK sportolóival is. Számos sportág képviselőjének segít a sikerekhez vezető úton, a labdarúgóktól a kosarasokon és vízilabdázókon át a kézilabdázókig, atlétákig.  

Címlapfotó: Manan Vatsyayana / AFP

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni