close
CímlapEgyetemi életStabil ízületekkel

Stabil ízületekkel

2019. április 17.

Több mint háromszázan edző, sportvezető, egyetemi hallgató között több ismert sportszakember is feltűnt április 3-án az „Ízületi stabilizáció a sportban” című tudományos szimpóziumon a PTE-n, melyet Váczi Márk, a TTK Sporttudományi és Testnevelési Intézetének tanszékvezető egyetemi docense szervezett a Természettudományi Kar támogatásával.

Mi volt a célja a konferenciának? Az új eredmények közreadása? Oktatás? Vagy a vita? A segítségadás?

A közönség között olyan szakemberek ültek, akik a sporttudományok valamelyik területén dolgoznak. Itt is megállapítható volt, hogy a sporttudomány mennyire komplex tudomány, éppúgy kellenek gyógymasszőrök, erőnléti edzők, sportági edzők… Ezen a területen mindenki hozzá kell hogy tegye a maga tudását, egyik a másik nélkül nem tud létezni, összefüggenek ezek a tudományterületek. Az egyik célunk az volt, hogy a PTE-n sportszakos képzésein tanított tudományterületekben felismerjék az egyetemi hallgatók, mennyi lehetőség áll előttük. A másik az volt, hogy Pécs sportvárosként nagyon sok szakembert foglalkoztat a sport területén, ezeket a szakembereket szólítottuk meg, hogy megismerjék a legfontosabb trendeket, a legújabb eredményeket a sport területéről.  

Mondhatom azt, hogy a konferencia közönsége éppoly színes volt, mint a meghívott előadók közössége? Hiszen itt ült a Magyar Súlyemelő Szövetség vezetője, a veszprémi kézilabdacsapat egyik edzője…

A súlyemeléstől kezdve a gyógytornáig, mindenféle edzésgyakorlatot elvégzünk, amire szükség van, az edzők pedig mindenben segítenek, csak most már az edzéseke létrejövő transzfer-hatásokat is figyelembe kell venni. Azt, hogy mit okoz a súlyemelőedzés, mit okoz a stabilizáció edzés, mit a mobilizációs edzés, mik ezeknek az előfeltételei, hogy van-e értelme ezeket végezni az adott időintervallumban.

A túlnyújtással vagy a túlerősítéssel el lehet rontani valamit?

Nyújtás kontra erősítés klasszikus kérdéskör, mert az erősítő hatás a nyújtás hatását csökkenti, a nyújtógyakorlatok pedig az erősítőt… Az optimális mértéket kell megtalálni. Az úszás nagy mobilitást igénylő sporttevékenység ezért a mobilizációs végpontokban igényel nagyfokú erősítést, itt kell nagyon erőseknek lenni például az úszóknak, amit gyakran elhanyagolnak az úszóedzők. Azokban a mozgástartományokban, amelyben az úszóknak mozognia kell, mert ez az elvárás, ebben megfelelő módon kell az ízületet specializálni, ehhez pedig megfelelő izomerőre van szükség. Én a talajkontakttal végzett sportágakra specializálódtam, atlétikára, de foglalkoztam kosárlabdázókkal, vívókkal, tollaslabdázókkal. Mindegyik területen másra kell koncentrálni

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni