close
CímlapEgyetemi életStipendium Hungaricum: 64 országból érkeztek

Stipendium Hungaricum: 64 országból érkeztek

Orientációs napot tartott a Külügyi Igazgatóság a Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal a PTE-re érkezők számára szeptember 10-én a Tudásközpont mélyföldszinti nagytermében, ahol szép számmal jelentek meg a külföldi hallgatók. Az jó hangulatú, információgazdag előadás után kérdezhettek is az elsősök.

Stipendium Hungaricum orientáció; fotó: Csortos Szabolcs

A Tempus Közalapítvány által meghirdetett Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram célja, hogy elősegítse a magyar felsőoktatás nemzetköziesítését, minőségfejlesztését, erősítse a magyar tudományos elit nemzetközi kapcsolatait, növelje a felsőoktatási intézménynek kulturális sokszínűségét és népszerűsítse a világban a versenyképes magyar felsőoktatást. A beilleszkedésüket kulturális érzékenyítő kurzusok, valamint magyar, mint idegen nyelv kurzusok is elérhetőek számukra, ezek általában népszerűek a hallgatók körében, hiszen egyszerre hasznosak és érdekesek.

Bánáti Áron, Stipendium Hungaricum intézményi koordinátor; fotó: Csortos Szabolcs

A praktikusság jegyében szó esett a fogadóórák rendjének betartásáról, a névhasználatról, a beiratkozásról, órafelvételről, diákigazolvány-beszerzésről, egészségbiztosításról, lakhatási kérdésekről, bankszámlanyitásról, valamint a tartózkodási engedély megszerzésének menetéről is. Az elsősöket arról is tájékoztatták, hogy mi a teendő, ha bármi problémájuk merülne fel, illetve, hogy milyen kérdéseikkel kihez fordulhatnak, legyen az tanulmányi, lelki, egészségügyi vagy bármi egyéb jellegű: az egyetem számos szolgáltatója áll a rendelkezésükre.

„Az egyre népszerűbb Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal a PTE-n tanulók száma évről évre szinte megduplázódik, idén a számuk összesen 1000 körül van. Most körülbelül 360-an kezdik meg az első évfolyamukat, a PTE mind a 10 karán”

– tudhattuk meg Bánáti Árontól, a PTE Stipendium Hungaricum intézményi koordinátorától. „A program keretében alap-, mester- és doktori képzésben vehetnek részt a jelentkezők, akiknek a száma évről-évre növekszik, nagy a túljelentkezés. A legnépszerűbb küldő országok között szerepel Azerbajdzsán, Jordánia, Kína és Vietnám” – mondta a program koordinátora.

 

 

A szervezők számos kérdés megválaszolása után sok sikert kívántak a hallgatóknak, akik közül sokan várhatóan több évig, a tanulmányaik befejezésééig a PTE külföldi hallgatóinak táborát színesítik.

Nem csak diplomaszerzés lehet a hallgatók célja (teljes képzés elvégzése), hanem kreditszerzés is, tehát egy-két féléves, rövidtávú tanulmányokat is végezhetnek a program keretein belül”

– tette hozzá Novák Sára Stipendium Hungaricum koordinátor.

Stipendium Hungaricum orientáció; fotó: Csortos Szabolcs

Az orientáció végén az az egyetem kiemelt támogatójától, az OTP-től érkezett Gáspár Dániel ismertette röviden a magyarországi bankszámla-nyitási lehetőségeket, az ehhez szükséges feltéteket. A prezentációt követően számlát is nyithattak az érdeklődők.

TÓTH Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni