close
CímlapEgyetemi életStipendium Hungaricum Gála 2019

Stipendium Hungaricum Gála 2019

Az új akadémiai év Stipendium Hungaricum ösztöndíjasait meleg fogadtatásban részesítette a Pécsi Tudományegyetem. A Stipendium Gálával gratulált egyetemünk a díjazottak tudományos eredményeihez és mutatta meg nekik a magyar vendégszeretetet. Az eseményt szeptember 27-én a PTE KPVK aulájában  rendezték.

A Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóság által negyedik alkalommal megrendezett Stipendium Hungaricum Gála idén is emlékezetes volt. A világ legkülönbözőbb részeiről érkező több száz diák jelent meg az eseményen, többen saját kultúrájukra jellemző ünnepi öltözékben. A férfiak öltönyben a hölgyek pedig elegánsabbnál elegánsabb ruhákba bújva érkeztek az estre, ahol bókok hullámaival árasztották el őket. Én is tradicionális pakisztáni viseletbe (Shalwan Kameez) bújva vettem részt a gálán, ily módon mutatva be a többieknek a hazám kultúráját. 

Minden résztvevő egy tombolajegyben és egy italjegyben részesült. A diákok jókedvűen társalogtak és ismerkedtek egymással. Elsőként egyetemünk rektora, Dr. Miseta Attila, valamint a Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóság vezetője, Dr. Tarrósy István köszöntötte a résztvevőket.  Majd a PTE pomponlányainak meglepetés fellépése indította el az estét. Továbbá Karen Mirelly, Vale Estrada és Clinton Nateras Tello, a Stipendium Hungaricum mexikói szenior diákjai is köszöntötték az újonnan érkezőket. Mindezek remekül megalapozták az este hangulatát.

A hivatalos köszöntőket követő ízletes vacsorán gluténmentes és vegetáriánus választékról is gondoskodtak, így mindenki élvezhette a magyar konyha finomságait. De mielőtt a diákok az ebédlőbe vonulhattak volna sor került a tradicionális Stipendium csoportképre. Az ehhez hasonló, életre szóló élményeket mindig célszerű fotóba foglalni, hogy később a nosztalgia mámorától megrészegedve visszatekinthessünk rájuk.

A vacsorát követően az este érdekesebbnél érdekesebb eseményekkel folytatódott. Az 1998 óta zenélő Eszterlánc Ensemble csalogatta a táncparkettre a gála résztvevőit magyar népzenei fellépésükkel. A táncoló és tapsoló diákok mulató hada még együtt is énekelt a zenekarral. A változatos és változékony nyelvtannal rendelkező magyar nyelvet komoly kihívás volt megzabolázni, de a teremben tomboló őrületes energia által átjárt diákok sikeresen tudtak rezonálni a magyar népzenével. Néhány barátom belekezdet Pakisztán egyik tradicionális táncába (Bhangra), és sokan csatlakoztak is hozzájuk a parketten.

A zenéjéről híres Pécset gyakran nevezik Magyar Seattle-nek vagy Magyarország Liverpooljának. Hatalmas tapssal köszöntötték a színpadon a pár éve alapult D.O.G. (Delusions of Grandeur) zenekart, akik a zenei zsánerek egész garmadájával fűszerezték az estét.

Mindezek után sor került a tombolára. Személy szerint az este e részét találtam a legérdekesebbnek. Felhívták a színpadra Novák Sárát és Bánáti Áront, a Stipendium Hungaricum koordinátorait, hogy sorsolják ki az értékes nyereményeket. Összesen 24 nyereményt osztottak ki, amik közt voltak kávéjegyek, fitnesz és wellness belépők, valamint borválogatások, sőt még a Magyar Nyelvi és Kulturális Nyári Egyetemére is lehetett belépőt szerezni. Az egész szoba a tombolára tombolva várva figyelte a színpadot. A számokat kihúzták és felhívták az izgatottságtól majd felrobbanó nyerteseket a színpadra tapsvihar közepette. 

Az estét még több zene zárta, de ezúttal a KNI igazgatója (a.k.a.: DJ Direktor) szolgáltatta lemezlovasként a ritmust. „A buli csak most indul be igazán” - nyilatkozta majd a diáksereg világát megrengető és lábukat megremegtető ritmusáradatot zúdított a táncparkettre. Eközben a képernyőkön Dr. Dobovitzki Attila jóvoltából megtekinthettük a DJ zenéjének grafikus leképeződését. A gála befejeztével rengeteg új ismerőssel és tömérdek új emlékkel gazdagabban mentem haza.

Emlékezetes este volt.

Fatima Majid Malik

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni