close
CímlapEgyetemi életSzép karrierutak

Szép karrierutak

A 2017-ben alapított Farkas Ferenc Ösztöndíj célja, hogy elismerje és támogassa a Közgazdaságtudományi Kar azon hallgatóit, akik a díj névadójához hasonlóan szakmai, kutatási és közösségépítési területen is kimagasló eredményeket értek el. A 2019/2020-as évre a díj nyertesét október 16-án a PTE Halasy-Nagy József Aulájában tartott Díjátadó Kuratóriumi Ülésén ünnepélyes keretek között hirdették ki.

Dr. Farkas Ferenc professzor (1949-2016) különös gonddal törekedett a tehetséges hallgatók képességeinek kibontakoztatására és iskolaalapítóként egyik úttörője volt a hazai vezetés-szervezés oktatásnak és kutatásnak is. Pályafutása során igen sokoldalúan járult hozzá a hazai közgazdász-képzés színvonalának emeléséhez, hiszen egyszerre volt sikeres oktatásszervező és egyetemi vezető, számos magas kitüntetéssel elismert professzor, nemzetközileg jegyzett kutató, valamint a kari oktatói és tudományos utánpótlás-nevelési tevékenység egyik fő motorja. Hallgatókkal ápolt kapcsolata és hallgató-központú szemléletmódja, az oktatói hivatás iránti végtelen odaadása példamutató minden egyetemi oktató számára.

Az emlékére 2017-ben Farkas Ferenc Ösztöndíjat alapított Bognár Attila, Kassai Ákos, Kovács Zsolt, Meláth Mónika és Mohácsi László a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának (PTE KTK) olyan hallgatói és oktatói számára, akik példamutató módon képviselik Dr. Farkas Ferenc professzor szakmai és személyes hagyatékát. A díjat páratlan években hallgatóknak, páros években pedig oktatóknak ítélik oda, az idei év volt a harmadik alkalom, hogy átadták. Bár a névadó a vezetéstudományban alkotott maradandó szellemi örökséget, a kuratórium örömmel fogadta a pályázókat nemcsak a menedzsmenthez kapcsolódó szakokról, hanem a marketing, a pénzügy, a turizmus, ill. a közgazdaságtan vagy üzleti tudományok bármely területéről is. Tehát a Kar bármely hallgatója pályázhatott, aki mind szakmailag, mind jellemét tekintve kiemelkedő szellemi nívót képvisel.

Dr. Schepp Zoltán dékán nyitotta meg a nyilvános kuratóriumi ülést, amely „Farkas Ferenc emberekhez való odafordulását jól példázza” – hangsúlyozta. Kiemelte, hogy a pályázók előtt álló szép karrierutak tekintetében a társadalmi felelősségvállalás, valamint a kontinuitás különösen fontos. Majd az egyik alapító tag, Mohácsi László ismertetője után a Farkas Ferenc Ösztöndíj előző nyertesei, Dr. Balogh Gábor és Dr. Lányi Beatrix ismertették a pályázatukban tett vállalásaikat, valamint a díj elnyerése óta véghezvitt eredményeikről is beszámoltak.

„Idén nyolc pályázat érkezett, ez eddig a legtöbb. Nagy örömünkre szolgál, hogy különböző területekről érkeztek a beadott művek”

– mondta Barkóczi Nándor. Felvezető beszédében elmondta, hogy az idei díjazott a szakkollégium és a HÖK oszlopos tagja, a kari TDK első helyezettje, a Fészek kari lap főszerkesztője: Cserna Benjámin gazdálkodás és menedzsment alapszakos hallgató. A hetedik félévét taposó nyertes elmondta, hogy nem is gondolta volna, hogy valaha ő fogja elnyerni ezt a rangos elismerést. Vállalásai között szerepel egy szakkollégiumi kurzus agilis projektmenedzsment témakörben, a Fészek magazin generációváltása, valamint egy új TDK dolgozat. A kuratóriumi ülés zárszavát Farkas Ferencnétől hallhattuk, aki hozzátette:

„Nagyon büszkék vagyunk rátok, hogy ápoljátok a hagyományt, őszinte belső lelkesedéssel tölt ez el mindannyiunkat.”

A KTK beszámolója a díjátadóról »

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni