close
CímlapEgyetemi életSzínes Szenes

Színes Szenes

2016. február 06.1662Megtekintés

A BTK hallgatói életében központi szerepet játszó Szenes Klub, a bölcsészek elsőszámú buli helye, az órák közti kávéfogyasztás fellegvára, és a vérre menő társasjáték-csaták helyszíne most hátrahagyja komor feketeségét, és valami nagy dobásra készül.

Széntárolóként kezdte pályafutását, majd lelkes hallgatók kezdeményezésére 1985-ben szórakozóhelyként nyitotta meg kapuit. Olykor lakat alá kellett zárni egy-egy vadabb hétfő után, de mindig elég hamar regenerálódott ahhoz, hogy sok fiatalnak nyújtson felejthetetlen élményeket. “Ha hétfő, akkor Szenes!” - híresült el a mondás, mivel havonta 3-4 alkalommal a hét első napjának estéin rendeznek koncerteket és DJ-s bulikat, tematikus partikat, szakesteket, filmvetítést és kvíz esteket. A Szenesben tartja kurzusait a Zenélő Egyetem, itt lép fel az Improvokál - ők hallgatók számára szervezett PISZÉ-t is itt tartják. Ide nem csak akkor lehet benézni, ha épp rendezvények vannak, hétköznap 9-től 17 óráig várja a hallgatókat pihenésre, beszélgetésre. Használhatják az itt fellelhető számítógépeket, társasjátékozhatnak, vagy csak feltöltődhetnek egy babzsákban fekve két óra között.

20160129-csortos_szabolcs-0277.jpg

A Klubot éltető hallgatók úgy gondolták, túl fekete és komor a mostani formájában, ezért vágtak bele abba a kampányba, hogy kiszínezik, és élettel töltik fel.

Az alapötlet az, hogy a Pécset az eddigiekben és jelenleg is meghatározó emblematikus embereket és épületeket stencilezik fel a falra, a tervek szerint az arcképcsarnok folyamatosan bővül majd.

Arról, hogy kiket látnának szívesen maguk körül, a diákok szavaztak, s ennek alapján többek közt Beck Zoli, a Fishing on Orfű szervezőcsapata és Bagi Zsolt a favorit. A lehetőség még mindig adott bárkinek, aki szívesen látná magát viszont a Szenes Klub falán: a kezdeményezést egy közösségi gyűjtés révén ugyanis támogatni is lehet, több csomag megvásárlásával. A legkisebb összeg 1 euró, amiért egy matrica csomag a hála, kicsit több adomány esetén éves Szenes bérletet kaphat az illető, illetve azt, hogy megjelenik a Pécsibölcsész borítóján. A legnagyobb támogatói csomag 85 euróba kerül, ebben az esetben pedig az adományozó maga is felkerülhet a falra, vagy ő szabhatja meg, kit szeretne ott látni.

A kampány 60 napig fut az indiegogo oldalán, február 12-én jár le. Eddig lehet adakozni a Szenes újrafestésére és tatarozására. Az arculati festéshez 1000 eurót, azaz mintegy 300 000 forintot szeretnének összeszedni, amiből a festést és a külső pavilon térkövezését finanszíroznák, és remélik, hogy a karbantartási munkálatokra is marad pénz. A festéket a falra a Kacifánt nevű kisvállalkozás két lelkes tagja viszi majd fel, akik civilben is lelkesen részt vesznek a Szenes életében. A kiválasztottakat is ők fotózták, a fényképeket átdolgozták, s a portrékat spray-vel fújják majd a falra, sablon segítségével. Ám itt még mindig nincs vége, a Mecsek lankái és Pécs festői épületei örökzöld dallamokként ölelik majd körbe a Szenest.

20160129-csortos_szabolcs-0267.jpg

Szilvás Péter

Szilvás Péter

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni