close
CímlapEgyetemi életSzobrot állítottak Benedek Ferenc professzor emlékére

Szobrot állítottak Benedek Ferenc professzor emlékére

2019. június 21.

Az emlékezet élesen őrzi alakját: ahogy őszen, dacosan, sajátos félmosollyal az arcán, cigarettafüstbe burkolózva járt-kelt az ÁJK folyosóin vagy épp a város utcáin. – írta Benedek Ferenc professzorról Szilágyi László. A Magyar Jogász Egylet Zala Megyei Szervezete június 21-én szobrot állított a professzor tiszteletére a jogi kar campusán.

A szobrot a volt Római Jogi Tanszék előtti folyosón állították fel, ezzel is tisztelegve az iskolateremtő professzor emléke előtt.

Az ünnepségen a jelenlévőket üdvözölte Dr. Szabó Ernő, Magyar Jogász Egylet Zala Megyei Szervezetének Elnöke, valamint köszöntőt mondott Dr. Fábián Adrián, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja.

A szobor avatásán avatóbeszédet mondott Dr. Béli Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Tanszékvezetője, dékánhelyettese.

Benedek Ferenc 1946-ban kezdte meg jogi tanulmányait Pécsett, hallgatóként pedig nagy hatást gyakorolt rá a római jog akkori pécsi professzora, a szintén legendás Óriás Nándor. 1951-ben „summa cum laude” eredménnyel avatták jogi doktorrá. Évtizedeken át a Római Jogi Tanszék vezetője, a pécsi jogi kar emblematikus, nagy tekintélyű személyisége volt. Benedek Ferenc 1959-től publikált, nemzetközi viszonylatban is jelentős szakmai elismertségét az Universta di Roma Római Jogi Intézetében eltöltött tanulmány útjai hoztak.

Kiemelkedő szerepe volt a tanszéki utánpótlás nevelésében. 1996-ban, 70 éves korában professor emeritusként vonult nyugdíjba, de a római jogtól továbbra sem szakadt el. Egészen haláláig tartott nagy hatású római jogi előadásokat. 2007. február 15-én hunyt el. Az emléke előtti tisztelet jeleként a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont Jog- és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtára Benedek Ferenc nevét viseli.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni