close
CímlapEgyetemi életSzómágia a PTE-n? – elindult az Alumni Akadémia 2022/23-as évada

Szómágia a PTE-n? – elindult az Alumni Akadémia 2022/23-as évada

2022. szeptember 29.

Dőltél be már te is álhírnek? Érezted már tanácstalannak magad az információdömpingben? Ért már meglepetés, amikor kitekintettél az információs buborékodból? Ha bámelyik kérdésre igennel válaszoltál, akkor neked is szólt a Szó/Mágia, Manipuláció című előadás az Alumni Akadémián. 2022. szeptember 29-én összegyűltek a PTE jelenlegi és volt egyetemi polgárai, hogy egy interakítv előadás révén merüljenek el a témában szakértői vezetéssel.

Szómágia a PTE-n? – elindult az Alumni Akadémia 2022/23-as évada

Az előadó, Bőhm Kornél, volt hallgatónk kommunikációs szakértő, a Magyar Public Relations Szövetség Kríziskommunikációs tagozatának alapítója és az év PR szakembere, így a résztvevők nem is lehettek volna jobb kezekben.

Fedeles Tamás rekorhelyettes nyitotta meg az Alumni Akadémia 2022/23-as évadát, hangsúlyozva az alma mater és a végzett hallgatók kapcsolódásának fontosságát, ahogy Győrffy Zoltán kapcsolati igazgató is a #ptecsalád és az egymástól való tanulás fontosságát emelte ki, melyre valóban sok lehetősége nyílt a résztvevőknek az Akadémia nyitórendezvényén.

Bőhm Kornél

Az első rész rávilágított a kríziskommunikáció fontosságára, hiszen nap mint nap találkozunk krízisekkel, de sokszor csak a média révén. Azonban ha nem kapunk megfelelő tájékoztatást, a közvélemény fogja kitölteni az információs űrt. A biztonságérzet kialakulásához az intézkedések és a kommunikáció összehangolására van szükség.

 

Mindannyian találkoztunk már olyan esettel, amikor a kevesebb, akár szakmaiatlan krízisintézkedés jó kommunikációja sokkal elégedettebb megítélés alá esett, mint a rosszul kommunikált, ámde szakmailag szükséges lépések. A nem jó/elégséges kommunikáció minden esetben bizonytalanságot szül a közvéleményben, teret adva a manipulációnak.

Hogy mivel lehet manipulálni? Inkább azt kérdezhetnénk: Mivel nem?

A manipuláció remek táptalaját jelentik a szavak, egy átnevezéssel akár rögtön máshová tudjuk terelni a fókuszt, máris megváltozik a beszédmód és az érzelmi megítélés. „Tömegközelekdést” használni nem egyértelműen pozitív, de „közösségi közlekedésben” részt venni már trendi.

Ez bizony szómágia.

A számok nem hazudnak? Dehogynem, hiszen ugyanabból az adatsorból mást olvashatunk ki, máshova irányíthatjuk a fókuszt. És természetesen kihagyhatatlan a vizuális befolyásolás, melynek révén érzelmeinkre, józan ítélőképességünkre olyan módon hatnak, hogy azt szinte észre sem vesszük.

Megszokhattuk, hogy nem mindent kell elhinni, amit az interneten látunk, de rossz hírünk van, már a fülünknek sem hihetünk. A technika fejlődésével olyan deepfake videók készülnek, melyek élethűen imitálják például a beszédet is, így sajnos a vicces mémeken kívül fel kell készülnünk a komoly témákban készült hamisítványokra is.

Sok módon vagyunk kitéve a manipulációnak, de jó hír, hogy hírfogyasztóként aktívan is tudunk tenni ellene. Bőhm Kornél ebben sem hagyta hallgatóságát magára, konkrét javaslatokkal zárta az előadást.

Bátorította közönségét, hogy akár „újraértelmezett” „fotelkémekként” segítsük a csalások lebuktatását, használjuk felületeinket szakértelmünk megosztására, de ne üljünk fel a fake hírek terjesztésének.

Ebben segít a forráskritika, a tájékozottság és ha időnként hajlandóak vagyunk kilépni a magunk által teremtett információs buborékból, ahol csak azok véleményét követjük, akikkel egyetértünk. Csak akkor tudjuk elkerülni az álhírek fogyasztását, ha nyitottan fogadjuk be a híreket, de a kétkedésről sosem érdemes megfeledkezni!

Link a galériához »

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni