close
CímlapEgyetemi élet Szüreti bemutató 2020

 Szüreti bemutató 2020

Hagyományos szüreti szőlőfajta bemutatót és szaktanácsadási napot rendezett a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete az intézet Szentmiklós-hegyi kísérleti telepén szeptember 8-án. 

Az 1956 óta rendszeresen megrendezett esemény lényegében csak a pandémiás helyzet miatt hozott némi változást: a borkóstolás ugyanis ezúttal nem a pincében, hanem szabad téren zajlott a kialakult helyzetre való tekintettel ám nagyszámú érdeklődővel. 

A rövid előadásokon szó volt a feketerothadás elleni környezetkímélő védekezés lehetőségeiről, a környezeti stresszhatásokról, a komplex lombtrágya technológia alkalmazásának módozatairól, de esett szó a drónok és szenzorok felhasználási lehetőségeiről is. A szőlészetben egyre gyakrabban jelennek meg a gazdálkodást segítő műszaki fejlesztések. A műszerek technikai szintjétől függően akár néhány centiméteres pontossággal azonosíthatjuk az ültetvény, a szőlőtőke vagy munkagép helyét, így célzottan lehet minél kisebb környezetterheléssel járó kezeléseket végrehajtani.

A klímaváltozás hatásai minden évben újabb és újabb kihívások elé állítják a szőlőtermelőket, ezért kiemelten

fontos a rendezvény „híd” szerepe, amely a tudományos kutatás és a felhasználás között húzódik.”

– húzta alá dr. Jakab Gábor intézetigazgató megnyitójában és előadásában.

A 2020-as évjárat tapasztalatai a szőlőtermesztésben című előadásban Dr. Kozma Pál, az intézet tudományos főmunkatársa bemutatta az kutatóintézet hagyományos és új szőlőfajtát, klónjait, amelyek ebben az esztendőben állami minősítést kaptak. A klímaváltozás kapcsán megjegyezte: „az idei év rendkívül meleg és csapadékban szegénynek mondható. A tél időszak rendkívül enyhe volt, az 50-100 éves havi átlaghőmérsékletektől messze magasabb hőmérsékleteket lehetett mérni. Ebből is kiemelkedik a február, amikor 5.6 C°-al volt magasabb a hőmérsékletet, mint a sokéves átlag.

Megjegyzem: 1 C° eltérés is jelentősnek számít.”

A rendezvény záróakkordjaként Hevér László főborász mutatta be a kutatóintézet jellegzetes kísérleti borait egy kóstoló keretei között. Fontos tudni azt is, hogy a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet idén először pezsgőt is készített, mely a Nadír 63 névre keresztelődött. A pezsgőt és a borokat a kereskedelmi forgalomban a Pécsi Egyetemi Borbirtok néven lehet keresni.

Aknai Péter

Aknai Péter

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni