close
Címlap10. Egyenlőtlenségek csökkentéseTM Tábor Mentorok és Mentoráltak közös napja

TM Tábor Mentorok és Mentoráltak közös napja

40 diák 3 vidéki iskolából találkozott 10 mentor szerepet vállalt egyetemi hallgatóval a pécsi Állatkertben február 17-én, a Tanítsunk Magyarországért program keretében.

A gyerekek három busszal érkeztek Kétújfaluból, Baksáról, Magyarmecskéről.

Az összesen negyven diák a pécsi Állatkertben tíz egyetemi mentorral találkozott, akik a PTE különböző karait képviselték.

Zoo pedagógiai programon vettek részt, melyek játékos foglalkozások voltak, látványetetéssel is összekapcsolva. Volt, aki most járt először állatkertben, más már iskolai kirándulás révén ismerte a terepet. Imádták a diákok a fókát, nagyon tetszett neki a leopárd, de a legnagyobb sikere azoknak az állatoknak volt, akiket meg is simogathattak.

Az egyik ilyen abszolút kedvenc a szakállas agáma volt.
Ami viszont a közös élménynél is fontosabb volt, az az, hogy a mentorok és a leendő mentoráltak megismerkedtek egymással.
A Pécsi Tudományegyetemen ugyanis

sikeres hét félév után a 2021/22-es tanév tavaszi félévében is folytatódik a Tanítsunk Magyarországért! program,

melynek célja, hogy hátrányos helyzetű kistelepüléseken élő általános iskolás gyerekek is ugyanolyan eséllyel tanulhassanak tovább vagy találhassák meg helyüket a munka világában, mint városi, nagyvárosi társaik. Az eddigi tapasztalat az, hogy azok a gyerekek, akikkel mentorok foglalkoznak, jóval nagyobb számban tanulnak tovább, mint azok, akik nem vesznek részt a programban.

A mentorokok segítik Baranya megye hátrányos helyzetű kistelepüléseinek 6-7-8. osztályos diákjait abban, hogy sikerrel végezzék el általános iskolai tanulmányaikat, tudatosan készüljenek a továbbtanulásra, megszakítás nélkül folytassák tanulmányaikat a középfokú végzettség megszerzéséig, és hogy képesek legyenek kihozni magukból a maximumot – legyen az szakmaszerzés, érettségi, továbbtanulás, sport, művészetek és a végén elhelyezkedés a munkaerőpiacon. A program lehetőséget ad arra is, hogy az egyetemi mentorok megmutassák a diákoknak a településen túli világ izgalmait és lehetőségeit – állatkertet, múzeumot, középiskolákat, vállalkozásokat.
A Baksai Általános Iskola, a Kétújfalui Konrád Ignác Általános Iskola és a Magyarmecskei Általános Iskola diákjai nemsokára megkezdik a közös munkát a mentoraikkal. Az állatkerti élmény jó alap lehet ehhez.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni