close
CímlapEgyetemi életTerületi Innovációs Platform jött létre a PTE-n

Területi Innovációs Platform jött létre a PTE-n

2019. november 22.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával elindult a Területi Innovációs Platformokat (TIP) bemutató országos programsorozat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szervezésében. A programhoz együttműködési nyilatkozat aláírásával helyi egyetemek is csatlakoznak Budapesten és öt vidéki helyszínen. A mai napon a Pécsi Tudományegyetemen is megalakult a TIP. Az eseménysorozat célja, hogy az egyetemi tudásbázisokra épülve olyan térségi szerveződések jöjjenek létre országszerte, amelyek egyszerre biztosítanak lehetőséget az innovációs szakpolitikai irányok közvetlen megismerésére, a helyi innovációs ökoszisztéma szereplői közötti együttműködések kialakítására, erősítésére és új szakmai alapok létrehozására.
A megújuló hazai innovációs ökoszisztéma jövőbeli teljesítménye és versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a szereplők – szakpolitikusok, felsőoktatási és kutató intézmények, vállalkozások és szakmai szervezetek – kapcsolatai helyi szinten is megerősödjenek, az intelligens szakosodási stratégia mentén fokozva egy-egy térség innovációs képességét. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal ezért – az egyetemi központokra építve és a térségi innovációs környezet meghatározó szereplőinek legfőbb erősségeire koncentrálva – olyan új találkozási pontokat kíván létrehozni a Területi Innovációs Platformok programsorozat keretében, amely új szemlélettel segíti elő az információáramlást, a tudástranszfert, valamint az együttműködést és a szakmai kapcsolatépítést. A rendezvénysorozat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. szakmai szerepvállalásával valósul meg.

Dr. Szabó István, az NKFI Hivatal innovációs és általános elnökhelyettese hangsúlyozta: "Az országszerte fellelhető tudásbázisok szakértelmének hasznosulását és az innovációs képességeket helyben kell fokozni. Ezért különösen fontos, hogy az egyetemek sokkal szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki a helyi kis- és középvállalkozásokkal."

A Pécsi Tudományegyetem a régió meghatározó tudásbázisa, ahol a kutatás-fejlesztés és innovációs eredmények követik a piaci logikát, így minden adott ahhoz, hogy a térség megújuló innovációs ökoszisztémájának megszervezésében kiemelt szerephez jusson.”

Miseta Attila, a PTE rektora úgy fogalmazott, az intézmény eltökélt célja, hogy az innovációt erősítse, éppen ezért szükség van a piaci szereplőkkel való kapcsolatok erősítésére, a fiatal tehetségek megtelepedésének, helyben tartásának ösztönzésére. Ez a folyamat, tette hozzá, a tudományos, az alkalmazott tudományos és innovációs teljesítmény javulásához vezethet. Jenei Zoltán, a PTE kancellárja hangsúlyozta: az egyetemek meghatározó elemei a fejlődésnek, a versenyképesség növekedésében kulcsszerepet töltenek be.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) az elmúlt években már számos olyan lépést tett, amellyel a régió innovációs szereplőit ösztönözte együttműködésére. Ráadásul már van kézzel fogható eredménye is annak, hogy ez az elgondolás a gyakorlatban, a való életben is jól hasznosítható. A PTE és a Philips – ugyanis egy, a magyar egészségügyet jelentősen segítő – közös fejlesztésben működnek együtt, melyet egy kerekasztal-beszélgetésen mutattak be a program keretében. Elhangzott, hogy az egészségügyi ellátások területén folyamatosan növekvő tendenciát mutat az adminisztrációs teher, ami mind az orvosok, mind a szakdolgozók munkáját nehezíti. Ebben nagy segítséget jelentenek az adatrögzítést digitalizáló és automatizáló megoldások. Az adatrögzítések digitalizálása a betegellátó személyzet terheltségének csökkentésén túl nagyobb egészségügyi és jogi biztonságot biztosít/ad a betegek és az ellátó személyzet részére is. A PTE aneszteziológus orvosa, Jáksó Krisztián vezetésével a hazai használatra csak részben alkalmas PHILIPS ICCA (IntelliSpace Critical Care and Anesthesia) program továbbfejlesztésével olyan új rendszert alakítottak ki, mely minden főbb részletében igazodik a magyar intenzív terápiás betegellátás gyakorlatához, logikai folyamataihoz. A fejlesztés olyan konfigurációs csomagot alkot, mely segítségével az eredeti program azonnal használatba vehető bármelyik magyarországi intenzív terápiás osztályon. A PTE és a Philips közös szándéka, hogy az együttműködés keretében a PTE Klinikai Központ alá tartozó egészségügyi intézményekben mielőbb megvalósuljon a digitális betegadat rögzítő rendszerek kialakítása. Sőt, később a rendszert országosan is ki lehetne terjeszteni, megkönnyítve és felgyorsítva ezzel valamennyi hazai egészségügyi intézmény adminisztrációját.

A novemberben elindult országos programsorozat a szereplők együttműködése érdekében egy-egy térség legfontosabb innovációs szereplőit – egyetemeket, kutatóintézeteket, nagyvállalatokat, kkv-kat, startupokat, klasztereket, inkubátorokat, akcelerátorokat, üzleti angyalokat, országos kamarai hálózatokat – kívánja megszólítani a lehető legszélesebb körben.

 

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni