close
CímlapEgyetemi életTiszta energia - három tehetség

Tiszta energia - három tehetség

2021. november 01.

A Pécsi Tudományegyetem Szekszárdi Nemzetközi Tehetségfesztiváljának két győztesével – Molnár Blanka humánökológussal és Wehovszky Patrik mérnök-informatikussal és a PTE Tehetségműhelyében pallérozódó Tibold Marcellel beszélgettünk, aki elő is adott a fesztiválon.

Wehovszky Patrik harmadéves a PTE MIK-en, mérnök-informatikusnak tanul, elmondta, hogy többször adott már be filmpályázatra anyagot, szeret kísérletezni. Az Utolsó óra című nyertes filmjét a telefonjával forgatta le, a zenét egy tableten készítette el.

A képi anyagot egy nap alatt vette fel, a már kész zene lüktetésének üteméhez igazította. Különböző technikákat alkalmazott, például Time laps felvételekkel mutatta ki az idő múlását. A filmben elhangzott, környezetvédelemre buzdító szöveget is ő írta, ő is mondta fel, és igaz mindenesként egy személyben ő volt a vágó is. A filmkészítés jelenleg számára egy fontos hobbi, informatikusként érdeklődik a telefonos fotózás iránt, az algoritmusok működését szívesen tanulmányozná.

 

 

Molnár Blanka, humánökológusként végzett a PTE-en, most a Filozófia Doktori Iskola végzős hallgatója. Fenntarthatóság, mint nevelésfilozófia probléma a fő témája. Ez egy tág terület, elsősorban az iskolai nevelés szerepével foglalkozik a fenntarthatóságban, vizsgálja, milyen hatással van a gyerekek gondolkodásmódjára az iskolai oktatás, illetve milyen mögöttes szemlélet húzódik meg a tananyagok és a tanárok gondolkodásmódja mögött. „Mindannyian viszonyulunk valamilyen módon a környezethez, a természethez, ám ezt sokszor nem tudatosítjuk magukban! – ezt a „tudatalattit” világította át Molnár Blanka a tanulmányában és arra jutott, hogy nevelőként fontos tudatosítani azt, hogy mi húzódik meg a gondolkodásmódunk mögött, mert az tudattalanul is hatással van a diákokra.

Tibold Marcell a Leőwey Klára Gimnázium német tagozatának harmadik osztályába jár. Satufék, mielőtt késő, a környezetvédelem múltja és jelene című pályázatában a véleményét fejezte ki a környezetvédelem jelenlegi állapotáról, és azt is megfogalmazta, hogy mit lehetne tenni a szebb jövő érdekében. Dolgozata elején összefoglalta a környezetvédelem jelenlegi állapotát és kitért arra is, hogy haladéktalanul át kellene állni a zöld energia felhasználására. Lényeges lenne, hogy ez minél hamarabb megtörténjen, mert a globális felmelegedéssel összefüggő klímaváltozás miatt nehogy túl késő legyen. A dolgozata utolsó harmada az elektromos és a hidrogén autókról szólt, valamint a zöld energia felhasználását taglalta és kiállt az újrafelhasználás mellett. „Véleményem szerint ez a sikeres jövő záloga!” Tibold Marcell kérdésünkre elárulta, hogy építésznek készül, fontosnak tartja, hogy a környezetvédelem az építészetben is egyre szélesebb körben legyen jelen.

Az UnivTV anyaga a konferenciáról.

 

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni