close
CímlapEgyetemi életTOP200-ban a PTE a legfrissebb nemzetközi rangsorban!

TOP200-ban a PTE a legfrissebb nemzetközi rangsorban!

2020. február 19.

A legjobb 200 egyetem közé került a Pécsi Tudományegyetem – egyedüli magyar vidéki felsőoktatási intézményként – a Times Higher Education legfrissebb nemzetközi rangsorában.

A magyar egyetemek közül a Semmelweis végzett az élen a 70. helyezésével, az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 149., a Pécsi Tudományegyetem a 176., a Szegedi Tudományegyetem a 201-250. helyezést szerezte meg, a Debreceni Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 251-300. helyen zárt, a Budapesti Corvinus Egyetemet a 301-350., a Szent István Egyetemet pedig a 351-400. helyre sorolták.

A THE rangsorának összeállítása során a tanulási környezetet, a nemzetközi oktatók és hallgatók számát, a kutatás minőségét, az intézményhez köthető publikációk idézésének számát, valamint a piaci bevételt veszik figyelembe.

Jól jár, aki a PTE-n szerez diplomát

Emellett a rangsor készítői értékelik a feltörekvő országok egyetemeinek jellemzőit és fejlesztési prioritásait, így például az iparági kapcsolatokat és nemzetközi perspektívákat. A feltörekvő országok egyetemeit összemérő rangsorban 47 ország 533 egyeteme szerepel (2019-ben még 442 egyetem volt a rangsorban), a listát idén is kínai felsőoktatási intézmények (Tsinghua University, Peking University, Zhejiang University) vezetik. 2020-ban újdonság, hogy szaúd-arábiai és izlandi egyetemek is bekerültek.

Ahogy arra Kehl Dániel, a PTE Közgazdaságtudományi Karának oktatója, ranking-szakértő rávilágít: "A legnagyobb javulást a tudományos tevékenység eredményességét mérő idézettség területén érte el a PTE, míg a legmagasabb részpontszámot továbbra is a nemzetközi vonzerő tekintetében érte el egyetemünk. Tágabb kitekintésben a PTE fejlődése még inkább szembetűnő. Az öt nagy értékelési szempont – melyekben egyenként 100 pont érhető el – közül négyben sikerült előrébb lépni."

 

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni