close
CímlapEgyetemi életTovább erősödnek Pécs afrikai kapcsolatai

Tovább erősödnek Pécs afrikai kapcsolatai

A Nigériai Nemzetvédelmi Főiskola (Nigerian National Defence College) delegációja egyhetes tanulmányútra érkezett Magyarországra, melyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium a budapesti nigériai nagykövetséggel közösen szervez. Ennek részeként június 21-én a Pécsi Tudományegyetemre érkezett az afrikai delegáció.

Húszfős nigériai küldöttség látogatott Pécsre (Fotó: Csortos Szabolcs)

Tarrósy István, a PTE Nemzetközi Igazgatóságának vezetője a látogatás kapcsán elmondta: „Egyetemünknek kiterjedt élő afrikai intézményi kapcsolatrendszere van, ami abban is megnyilvánul, hogy egyre jelentősebb az afrikai kontinensről itt tanuló fiatalok száma. 2009 óta működik a PTE-n az Afrika Kutatóközpont, amelynek igen sokdimenziós a tevékenysége – ezeknek a tényeknek is köszönhető, hogy a delegáció egyetemünkre látogatott.” – mondta el az igazgató.

Nigéria megbízott nagykövete, Őexc. Dr. Irele Modupe Enitan májusi kinevezése óta először látogatott Pécsre, és örömét fejezte ki, hogy az afrikai országból ide érkező hallgatók pozitív tapasztalatokat gyűjthetnek, és könnyen beilleszkednek az egyetemen. Ahogy az a Magyarország első egyetemén folytatott megbeszélésen elhangzott, szintén segítette a pécsi látogatást a PTE széles kutatási portfóliója, valamint a Magnus Aircraft jelenléte, utóbbi cég ugyanis többek között afrikai együttműködéseken is dolgozik.

Prof. Dr. Betlehem József, a PTE általános, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettese (Fotó: Csortos Szabolcs)

A tanulmányút kitűzött célja elsősorban az, hogy a delegáció tagjai megismerkedjenek a magyar digitális technológiákkal és megoldásokkal, valamint a nemzeti fejlesztési elképzelésekkel. A PTE részéről a delegációt Betlehem József általános, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettes és Tarrósy István nemzetközi igazgató fogadta. A találkozón a PTE több mint kilencven nigériai hallgatója közül is többen jelen voltak, akik néhány szóban megosztották tapasztalataikat. Elmondásuk szerint nagyon szeretnek itt tanulni, mert a város gyönyörű és hallgatóbarát. A pécsi program része volt a baranyai megyeszékhely főbb nevezetességeinek megtekintése, valamint a Magnus Aircraft Zrt-nél tett üzemlátogatás.

Tarrósy István kiemelte: „A látogatás további új, elsősorban kutatási, akár kutatásfejlesztési kapcsolatokat hozhat Pécsre, és mindenképpen tovább erősíti a pécsi afrikai kapcsolatokat, az egyik új nigériai partnerintézményünk tekintetében is. Ez a Lagos State University, mellyel az Erasmus+ nemzetközi kreditmobilitás keretében indítunk oktatói és hallgatói cseréket.” – számolt be a fejleményekről az igazgató.

Húszfős nigériai küldöttség látogatott Pécsre (Fotó: Csortos Szabolcs)

 

 

Kottász Gergely

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni