close
CímlapEgyetemi életTovábbra is a PTE a legzöldebb hazai egyetem

Továbbra is a PTE a legzöldebb hazai egyetem

2021. december 16.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) 2021-ben hatodik alkalommal mérette meg magát a „UI GreenMetric World University Rankings” nemzetközi programban. Tudatos, fegyelmezett környezeti ambícióinak és a hozzájuk kapcsolódó erőfeszítéseknek köszönhetően a PTE évről évre előre tudott lépni az egyre bővülő nemzetközi rangsorban. A Pécsi Tudományegyetem a világ „zöld egyetemeinek” élmezőnyében – 956 egyetem részvételével – a 42. helyen végzett, és a magyar egyetemek között ismét a legjobbnak bizonyult, kiérdemelve a legzöldebb hazai egyetem címet 2021-ben is.

Az elmúlt évek tudatos munkája eredményeként elmondható, hogy a Zöld Egyetem Program kiemelt szerepet kapott a Pécsi Tudományegyetem életében, a „zöld gondolat” horizontálisan jelen van az élet szinte minden területén. A komplex fenntarthatósági törekvések lehetőséget biztosítanak a kihívásokra adandó válaszok holisztikus kezelésére. A PTE, mint Zöld Egyetem katalizátora a fenntartható fejlődési célok megvalósítását célzó zöld innovációknak.

Dr. Szili Katalin, a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumának tagja, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának alapító és tiszteletbeli elnöke elmondta, hogy a Pécsi Tudományegyetem karakterének alakításában fontos szerepe van a zöld gondolatnak és gyakorlatnak, mellyel a fenntarthatóság rendszerszerű szemléletének hosszútávon középpontjába helyezi az intézményt magát és az oktatást. Elismeréssel adózik mindazoknak, akik tettek ezen eredmények eléréséért. Most készítik az egyetem fenntartható fejlődés stratégiáját, amely

a mostani 42. hellyel együtt jó alapot biztosít ahhoz, hogy 2026-27-ig a globális rangsorban a 20 legzöldebb egyetem közé kerüljön a PTE.

Jól látszik az objektív mérőszámokon alapuló rendszerben a Pécsi Tudományegyetem folyamatos fejlődése. A PTE idén hatodik alkalommal mérettette meg magát a „UI GreenMetric World University Rankings” nemzetközi programban, és minden évben előrelépett a rangsorban. Míg 2016-ban a 355. volt a PTE, két évvel később már a 140., és 2019-ben került be először a rangsor top100-as elitjébe. De még ezt is sikerült felülmúlni a tavalyi 59. pozícióval, majd az idei 42. hellyel!

„A társadalmi párbeszédben egyre hangsúlyosabb szerepet kap a környezet-és klímavédelem. A környezettudatosság, energiahatékonyság amellett, hogy felelősség, komoly kreatív energiákat is mozgósít. Ma már valamennyi diszcíplína foglalkozik a témával: építészet, dizájn, orvostudomány, politikatudomány, hogy csak néhányat említsek. A mainstreamből a Pécsi Tudományegyetem sem maradhat ki.

A jövő generációk léte és életminősége nagyban függ attól, hogy már ma képesek vagyunk-e átalakítani a világról, a környezetünkről és életünkről alkotott gondolkodásunkat, tudásunkat,

majd erre alapozva életformáinkat és szokásainkat úgy, hogy ne zsákmányoljuk ki a természeti erőforrásokat, azaz fenntartható módon éljünk. Mindez olyan attitűdöt kíván, amelyet nem lehet elég korán elsajátítani, hiszen lényege abban rejlik, hogy természetes, magától értetődő legyen. Hisszük, hogy a szemléletformálásban óriási szerepe van az oktatási intézményeknek és büszkék vagyunk arra, hogy a folyamatban erős jelenléttel bír a Pécsi Tudományegyetem.” – jegyezte meg Decsi István kancellár a remek helyezés kapcsán.

A PTE Botanikus kert nem véletlenül népszerű a hallgatók körében

A lista szerint 2021-ben a világ “legzöldebb” egyeteme – megőrizve ezzel tavalyi elsőségét – a holland Wageningen University & Research, amelyet a brit University of Nottingham, illetve a holland University of Groningen követ.

A frissen megjelent rangsor elérhető a https://greenmetric.ui.ac.id/rankings/overall-rankings-2021/ honlapon.

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni