close
CímlapEgyetemi életTranszplantációs díjat kapott a PTE-s sebész

Transzplantációs díjat kapott a PTE-s sebész

2020. október 09.

A Szervdonáció és Transzplantáció Világnapja alkalmából több mint 1000 vesetranszplantációban a legmagasabb szakmai színvonalon való közreműködéséért és a hazai hasnyálmirigy- és veseátültetés megvalósításában végzett úttörő munkájáért a Transzplantációs Alapítvány Szent Kozma és Damján díját vehette át a PTE Klinikai Központ Sebészeti Klinika osztályvezető főorvosa, Dr. Kalmár Nagy Károly október 3-án, Budapesten.

A Transzplantációs Alapítvány 2008 óta ítéli oda a Szent Kozma és Damján díjat ad olyan személynek, aki különösen sokat tett a hazai szervátültetés érdekében. Idén az alapítvány kuratóriuma Dr. Kalmár Nagy Károly pécsi transzplantáló sebésznek ítélte oda a díjat. „Nagyon örülök, és jólesik, hogy a betegeimtől mindig is nagy megbecsülést kaptam, ez a kitüntetés igazán szépen zárja le a transzplantációs pályafutásomat” – tudhattuk meg Dr. Kalmár Nagy Károlytól.

A szervátültetés életet ment! – hangzik a Transzplantációs Alapítvány mottója, amely 1991 óta létezik és 1998 óta közhasznú szervezetként folytatja működését. Célkitűzéseik között szerepel, hogy szervhiány miatt ne haljon meg senki Magyarországon, hogy a szervátültetett emberek megfelelő rehabilitációban részesüljenek, valamint a sikeres műtét után teljes életet tudjanak élni. Ennek érdekében folyamatos, széleskörű ismeretterjesztést végeznek, mind a civil emberek számára, hogy tudatosítsák bennük a transzplantáció fogalmát és életmentő voltát, mind pedig a szakma számára, hogy felhívják a figyelmüket a donorjelentés fontosságára. Küldetésük másik meghatározó feladatának a rehabilitációt tekintik. 2004-től fokozottan hangsúlyt fektetnek a szervátültetett (szív-, tüdő-, máj-, vese-, hasnyálmirigy-átültetett) és átültetésre váró gyermekek testi-, lelki rehabilitációjára és társadalmi reintegrációjára, ami elképzelhetetlen a teljes család – szülők, egészséges testvér – rehabilitációja nélkül.

Dr. Kalmár Nagy Károly 1980-ban szerzett általános orvosi diplomát a Szegedi Orvostudományi Egyetemen „summa cum laude” minősítéssel. Az egyetem elvégzése után a Szegedi Orvostudományi Egyetem I. sz. Sebészeti Klinikáján dolgozott előbb gyakornoki, majd tanársegédi beosztásban. 1992-től a Pécsi Orvostudományi Egyetem I. sz. Sebészeti Klinikájára kapott kinevezést, feladata a szervtranszplantációs munka megszervezése volt. 1993-tól vezeti a pécsi szervtranszplantációs programot. 1998-ban dr. Kalmár Nagy Károly végezte az első hazai hasnyálmirigy-transzplantációt.

 

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni