close
CímlapEgyetemi életFigyelem, RIASZTÁS!

Figyelem, RIASZTÁS!

2023. szeptember 19.

Oktatófilmekkel járul hozzá a Pécsi Tudományegyetem, a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Szent Flórián Önkéntes és Ifjúsági Tűzoltó Egyesület ahhoz, hogy megelőzze a téves jelzéseket, és bemutassa, hogy tűz keletkezése esetén melyek a helyes, illetve helytelen első reakciók. A kisfilmeket szeptember 19-én mutatták be a nagyközönségnek egy sajtótájékoztató keretében, a PTE Szenátusi Tanácstermében.

Felgyújtottak egy kollégiumot az oktatófilm kedvéért (senki és semmi nem sérült meg), és a legelső rossz döntéseket, illetve a tipikus gondatlanságból okozott téves riasztásokat is bemutatták.

„Amit itt látunk, az a valóság. Rengeteg ilyen történetünk van”

– mondta el Karsa Róbert tűzoltó ezredes, a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese.

Elmondta: sok téves jelzést is kapnak. „Idén 300 fölötti, tavaly 400 olyan riasztást kezeltünk, amikor hiába vonultak ki a kollégák a helyszínre - ezek megelőzése azért fontos, mert valós esettől vonhatjuk el a segítséget” – hangsúlyozta. Hozzátette: a  filmek rövidek, frappánsak, optimálisak arra, hogy hallgatókat informáljanak. „Ez óriási segítséget jelenhet, hiszen a rossz döntések az életünkbe kerülhetnek”  – húzta alá.

"Meghatározó momentum a mai egyesületünk életében, hiszen több éve együttműködünk mind a Pécsi Tudományegyetemmel, mind a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal. Több száz oktatást és gyakorlatot tartottunk már közösen. A tűz alapvető eleme az életünknek, de kárt is tud okozni. Tudással felvértezve ezt könnyen megelőzhetjük” – mondta el Kis László, a Szent Flórián Önkéntes és Ifjúsági Tűzoltó Egyesület nevében.
„A PTE 600 ezer m2 területet üzemeltet, napi szinten rengeteg a felhasználó.

A célunk az, hogy kicsit érezzék magukénak az ingatlanokat az egyetem polgárai, vigyázzanak rá és magukra is. A két film ehhez járulhat hozzá”

– mondta el Zalayné Cseresznyés Tímea, a PTE Kancellária ÜBI vezetője. Azt is hozzátette: a kisfilmeket nemcsak az új belépők tűzvédelmi oktatása során használják majd,  de kollégiumi lakók edukálására is, szakemberek jelenlétében.


Gáll Orsolya, a PTE Kapcsolati Igazgatóságon belül működő Universitas Televízió főszerkesztője Bősz Vilmos operatőr és Nagy Tamás operatőr-forgatókönyvíró munkáját emelte ki a filmek kapcsán.

A tavaszi félévben a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy kifejezetten a katasztrófavédelemről szóló kurzus meghirdetésére is készül, mely campus kredit keretében a PTE bármilyen szakos egyetemistája számára felvehető.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni