close
CímlapEgyetemi életÚj cég Pécsett

Új cég Pécsett

Kétmilliárd forintos beruházással kutatási és fejlesztési központot hoz létre a dán székhelyű Foss biotechnológiai vállalat Pécsett, ahol egy kétezer négyzetméteres épületben 88 magasan kvalifikált munkavállaló foglalkoztatását tervezik a Pécsi Tudományegyetem tudásbázisára alapozva.

A Foss két éve a pécsi, hasonló profilú Soft Flow Hungary nevű céget vásárolta meg, a mostani terveik szerint 2019-ig egy 6600 négyzetméteres telken egy skandináv típusú, 2000 négyzetméteres épületet fognak felhúzni, és 2020-ig a jelenleg 33 főt foglalkoztató Soft Flow létszámát 120 főre emelik. A cég a biotechnológia kutatás és fejlesztés területén fog dolgozni, szorosan együttműködve a Pécsi Tudományegyetemmel. A Foss és a Soft Flow Hungary a takarmány- és élelmiszerbiztonság területén munkálkodik kutatás és fejlesztés irányultsággal.

A pécsi sajtótájékoztatón Niels Degn, a Foss vállalat kutatás-fejlesztési alelnöke arról beszélt, hogy ez a harmadik, egyetemmel kötött megállapodásuk, maga a dán cég amúgy hatvan éve létezik, és a pécsi egyetem volt a fő ok arra, hogy Pécsett fektessenek be.

Bódis József rektor kiemelte, valódi és funkcionális együttműködés lesz a két fél közt, amely a PTE oktatóinak, doktoranduszainak és hallgatóinak is komoly lehetőséget nyújt.

René Fuhlendorff, a Soft Flow Hungary ügyvezető-igazgatója kitért arra is, hogy a tervezett épületet irodaépületként emlegetik, de ott laboratóriumok is rendelkezésre fognak állni a különféle (molekuláris és sejtbiológiai) kutatásokra. Ezek a berendezések az egyetem számára is hozzáférhetőek lesznek.

A sajtótájékoztatót követően a PTE részéről Bódis József és Jenei Zoltán kancellár, Páva Zsolt polgármester, valamint a két cég jelen lévő képviselői deklarálták az együttműködési megállapodást.

Niels Degn, a Foss kutatási és fejlesztési alelnöke elmondta, hogy a vállalat a megfelelő szakmai kompetenciák megléte mellett a kormány és a pécsi egyetem pozitív hozzáállása miatt választotta Magyarországot. A vállalat családi tulajdonban van, hosszú távra terveznek – fűzte hozzá.

A Foss 1956-ban alakult Dániában; a vállalat a fejlesztési és gyártási tevékenységét a skandináv ország mellett Kínában és Magyarországon végzi. A világkereskedelemben forgalmazott gabona 80 százalékát, az összes tej 85 százalékát a cég által kidolgozott módszerrel tesztelik. 

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni