close
CímlapEgyetemi életÚj egyetemtörténeti programok

Új egyetemtörténeti programok

2022. október 21.

A PTE EGyetemi Levéltára és a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont október 25-én 15 órától mutatja be új, egyetemtörténeti programjait.

Az eseményen elsőként az Egyetemi Könyvtár

"Egyetem a városban" című topográfiai mobilalkalmazást mutatják be. Az alkalmazás segítségével a város terében jelenítették meg az Erzsébet Tudományegyetem 1923-as költözését és két világháború közötti történetét a hozzá kapcsolódó épületeken, szobrokon és emléktáblákon keresztül.

A bemutatóban szó lesz arról, hogyan határozta meg a száz évvel ezelőtti költözés a Pécsi Tudományegyetem mai elhelyezkedését a városon belül, és hogyan lehet tematikus túrákat szervezni az alkalmazás segítségével ennek a máig ható egyetemi múltnak a megismerésére.
Az Egyetemi Levéltár

"Iratpillanatok a pécsi felsőoktatás 20. századi történetéből" című virtuális kiállításban egy e célból kialakított alhonlapon kb. 80–100 levéltári dokumentumot mutatnak be tematikus rendben.

A forrásokat rövid magyarázattal, háttér-információkkal látjuk el, melyek rámutatnak az adott dokumentum történeti kontextusára, jelentőségére, reprezentatív vagy épp kirívó voltára. A kiválasztott dokumentumok a következő témaköröket ölelik fel: az egyetem és a karok életének jelentős pillanatai, országos politikai és társadalmi események egyetemi vonatkozásai, egyetemi hagyományok, kiemelkedő professzorok vezetői és tudományos munkássága, a hallgatói élet jellegzetes eseményei, szokásai. A források fele elérhető lesz a bemutató időpontjában, a többi a következő év során, hetente egyszer. A dokumentumok megjelennek a PTE közösségimédia-csatornáin is, így a bejegyzések akár az egyéni történetek és emlékek megosztásának fórumaként is szolgálhatnak.

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni