close
CímlapEgyetemi életÚj, nagy értékű ultrahang

Új, nagy értékű ultrahang

Samsung, ultrahang
2016. február 22.

Ünnepélyes keretek között adták át a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán február 22-én azt a Samsung által gyártott ultrahang szkennert, amely a mobil diagnosztikai eszközök legújabb generációját képviseli. A készülék fontos szerepet fog játszani mind a betegellátásban, mind az orvosképzésben.

20160222-csortos-szabolcs-04390466-atadas-samsung-ultrahang.jpg

Az úgynevezett „Point of Care” készülék azt a filozófiát követi, hogy nem a betegnek kell mozognia a diagnosztika és az ellátás érdekében, hanem a diagnosztika és az ellátás megy a beteghez – emelte ki az eszköz kapcsán Dr. Bogner Péter, a PTE Radiológiai Klinikájának igazgatója. A mobilis, könnyen szállítható szkenner a legkorszerűbb, nagy pontosságú ultrahangos vizsgálatok elvégzését teszi lehetővé, mégpedig úgy, hogy a legnagyobb szükség helyén lehet bevetni, lényegesen meggyorsítva a diagnózisalkotást és a beavatkozást.

Dr. Bódis József, a PTE rektora kifejtette, hogy a készülék nem csupán a betegellátásban, hanem az oktatásban is nagy szerepet fog játszani, hiszen a magas színvonalú orvosképzés elengedhetetlen feltétele a korszerű műszeres háttér.

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy a már most magas presztízsű pécsi orvosképzés színvonalát még tovább emeljük.

– hangsúlyozta.

„Modern műszerek nélkül ma már lehetetlen a magas színvonalú betegellátás” – szögezte le Dr. Decsi Tamás, a PTE Klinikai Központjának igazgatója. A főigazgató hozzátette, hogy saját erőből is rengeteget tesznek ennek megteremtéséért és fenntartásáért, hiszen csak 2015-ben kétmilliárd forint jutott erre a célra pályázati forrásokból, ám nagyon fontosak az olyan gesztusok is, mint amikor egy gyártó térítésmentesen ajánl fel magas színvonalú eszközöket erre a célra.

20160222-csortos-szabolcs-04480477-atadas-samsung-ultrahang.jpg

Ahogy azt Giay László, a Samsung ultrahang eszközeit Magyarországon forgalmazó Sonarmed Kft. ügyvezetője beszédében hangsúlyozta, a gesztus egyrészt a cég és a PTE ÁOK hosszú évekre visszatekintő, kiváló viszonyának köszönhető, másrészt a PTE és a Samsung Electronics Magyar Zrt. között 2014-ben kötött stratégiai megállapodás újabb gyümölcse. A megállapodás értelmében a Magyarország kiemelt innovációs centrumának számító egyetem és a világ egyik vezetője elektronikai gyártója és fejlesztője közös kutatásfejlesztési és oktatási projekten dolgozik, amelyek mind a PTE oktatási és tudományos potenciálját, mind a régió egészségügyi színvonalát nagyban növelhetik.

Kottász Gergely

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni