close
CímlapEgyetemi életÚj Onkoterápiás Intézet

Új Onkoterápiás Intézet

2016. június 25.

Pénteken délután ünnepélyes keretek között adta át a Pécsi Tudományegyetem Onkoterápiás Intézetének vadonatúj épületét Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere és Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora. Az ünnepélyes átadás keretében Udvardy György megyés püspök megáldotta a betegeket és az egészségügyi személyzetet. Az építészetileg is igen különleges épületegyüttesben éves szinten több ezer daganatos beteget látnak el Baranya és Tolna megyéből.

A Pécsi Tudományegyetem az elmúlt években folyamatosan fejleszti onkológiai épületegyüttesét, és a gyógyító technológiát. Az ütemezett modernizációnak köszönhetően valósulhatott meg az orvostechnológiai eszközök és berendezések korszerűsítése mellett az épületek átépítése, a betegek és orvosok szempontjából is kedvezőbb építészeti környezet kialakítása. A fejlesztés utolsó ütemeként az 1902-ben épült bába-képző elbontását követően egy új, rendkívül modern és korszerű, ambuláns kezelésekre és fekvőbeteg ellátásra is szolgáló épület készülhetett el. A teljes projekt több mint kétmilliárd forint uniós támogatásból valósult meg.

onkologia_epulet.jpeg

Mangel László, a PTE Onkoterápiás Intézet vezetője köszöntőjében elmondta: „A sugárterápiás eszközpark modernizálása már öt éve egyetemi költségvetésből megkezdődött, majd a tavalyi évben már európai uniós forrásból újabb gyógyító készülékeket vásárolhattunk. Nagy öröm számunkra, hogy a modern kor követelményeinek megfelelő eszközparkkal, egy korszerű gyógyszer összeállító egységgel és egy izotóp laboratóriummal felszerelve,

valamennyi onkológiai kezelést egy épületegyüttesben, kifejezetten szép körülmények között tudjuk végezni.”

Az új épület építészetileg több szempontból is különleges, ugyanis a lejtő adta lehetőségeket kihasználva akadálymentesen kapcsolódik a szomszédos, 2002-ben átadott épülethez, megkönnyítve ezzel az átjárást mind a betegek, mind az egészségügyi személyzet számára. Emellett a telek érdekes alakja, és az említett lejtése egyaránt nehéz feladat elé állította a tervezőket és a kivitelezőket, de a jelek szerint minden ilyen nehézséget sikerült az új épület javára fordítani.

A Pécsi Tudományegyetem Onkoterápiás Intézetében napi szinten közel háromszáz ambuláns beteget látnak el, mintegy 150 sugár- és félszáz infúziós kezelést végeznek, és összesen 55 fekvőbeteget tudnak egyszerre ellátni.

Kottász Gergely

Kottász Gergely

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni