close
CímlapEgyetemi életÚj szemlélet: business coaching

Új szemlélet: business coaching

2022. február 24.

Business coaching képzés indul a PTE KTK-n, melyre bármilyen BA-diplomával rendelkező érdeklődő jelentkezhet. Ez a coachingnak egy speciális ága, a végzettek elsősorban az üzleti életben tevékenykednek. A részletekről dr. Bányai Editet, a képzés vezetőújét, a PTE KTK Vezetés- és Szervezéstudományi Intézet egyetemi docensét kérdeztem.

Mit jelent az, hogy coaching?
Sokféle definícióval jellemezték már ezt a fogalmat, leginkább talán úgy lehetne a lényegét meghatározni, hogy

a coaching egy fejlesztő folyamat, mely során a coach az ügyfelét végigkíséri egy olyan úton, melynek célját az ügyfél választja meg. 

coach segít a cél pontosításában, az út során végig kíséri és támogatja ügyfelét. E partneri együttműködésben a coach támogatja az ügyfelet saját erőforrásainak felismerésében, azok újra kombinálásában, kreatív alkalmazásában és az adott helyzet számára optimális megoldásában. Időről időre az ügyféllel együtt ránéz a folyamatra, és megállapítják, hogy hol tartanak, történt-e a cél irányában bármilyen lépés. Erről folyamatosan egyeztetnek, hiszen a cél, hogy az ügyfél új nézőpontból legyen képes megoldani egy-egy kérdést, ha pedig megtorpan a folyamat, tisztázni kell, mi ennek az oka.

A coach gazdag eszköztárral dolgozik, ugyanakkor a legfontosabb a coaching szemlélete, melynek lényege az ügyfélben és változásban való hit, a tudatosításra való törekvés és a felelősségteljes elköteleződés. A coach a folyamatért, illetve annak kézbentartásáért felelős, és azért, hogy az ügyfél a kitűzött cél felé haladjon – az ügyfél pedig a saját tanulásáért vállal felelősséget.
Az a tapasztalatunk, hogy aki coachingot tanult, az ezt a szemléletet elkezdi a magánéletében, kapcsolataiban is érvényre juttatni: óvatosabban fogalmaz és oszt tanácsot, nyitottabban, kíváncsibban tud a másik felé fordulni, valódi párbeszédek részese, kapcsolatainak minősége javul..

Milyen helyzetekben, területeken lehet alkalmazni a coachingot?
A coaching szemlélet nemcsak klasszikus coaching helyzetben használható, hanem vezetőként is. Egy csapat vagy cég élén állónak fontos tudnia, miért felelős ő maga, és miért az alkalmazottak. A másik határait tiszteletben tartva kell oly módon támogatnom, hogy közben arra buzdítsam, hogy saját erőforrásait megismerje és használja.

Ideális lenne, ha minden kezdő vezetőt, amint megkapta a kinevezését, egy coach segítene.

Különösen igaz ez arra az esetre, ha egy szakértőt neveznek ki vezetővé, és még nincs e téren tapasztalata. Sok olyan feladat adódhat, aminek a megoldásakor elakadhat. A megfelelő kommunikációs stílus, a konfliktushelyzetben használt hangnem ugyanúgy a megoldandó feladatok közé tartozhat, mint a delegálás, az időmenedzsment, a feladatok nyomon követése és számonkérése, a visszajelzés. Fontos az is, hogy hogyan tud egy vezető bizalmat kialakítani a csapatában.

Hogyan lehet a bizalmat kialakítani? Főleg cégvezetők esetén, akik nyilván nem szívesen teregetik ki a vezetői szerephez fűződő elakadásaikat…
Coachként tudjuk, hogy

nagy megtiszteltetés az ügyfél bizalma.

Egyébként nem csak problémák esetén hívnak minket egy folyamatba, van, hogy egyfajta együttgondolkodó partnerre van szükség, mert a vezetők egy komoly döntési helyzetben szeretnék, ha a sajátjuk mellett más szempontokból is rálátnának az adott kérdésre.
Azt, hogy hogyan építünk bizalmat, hidat a másik személyhez, oktatjuk, és ennek vannak világosan követhető lépései. Már a kapcsolatfelvételnél kezdődik, és mindig van egy ún. nulladik találkozó, ahol mindkét oldal eldönti, úgy érzi-e, hogy fognak tudni együtt dolgozni. Ha kölcsönösen megelőlegeztük a bizalmat, tisztázzuk a kereteket, hogy milyen feltételekkel dolgozunk együtt. Létezik egy titoktartási követelmény is, és az oktatás kiemelt részét képezi az etikai kódex, ami sok apró részletre kitér. Ezekről is beszélünk az első ülésen, de ennél is fontosabb a kapcsolódás, és az, hogy az ügyfél érezze, hogy a coach félretette minden ítélkezését, nincs minősítés semmilyen vonatkozásban. Ha egy coach képes az első pillanattól éreztetni ezt, onnantól kezd épülni a híd, ami nélkül tartós hatású coaching nem létezik.

Kiket vártok a képzésre?
Folyamatos az érdeklődés, már az első évben meglepően sokan jelentkeztek. Azt gondolom, van egy erőteljes vákuum: sok képzés csak Budapesten volt elérhető, és többen szerettek volna a fővároson kívül is coachingot tanulni. Tavaly a budapesti csoportok mellett három, idén két pécsi csoportot tudtunk indítani. Nem hinném, hogy az érdeklődés jelentős mértékben mérséklődne, hiszen mindig lesz, aki érzi, hogy meg kell ismerkednie ezzel az iránnyal.
Az eddigi hallgatóink között vannak felső- és középvezetők, akik nagy örömünkre kifejezetten vezetőkként szeretnék a megszerzett tudást használni, de jelentkeztek más területen már dolgozó coachok is.

A belépési követelmény az alapdiploma.

Mennyire gyakorlatorientált a képzés?
Rendkívül magas a gyakorlati rész időaránya, a hallgatóink a képzés első pillanatától kezdve gyakorolnak. Előbb órai keretek között, konkrét feladatokon, védett környezetben. Ezt követően - az alapvető coach tárgyak után, amikor már rendelkeznek a szükséges elméleti tudással - 50 óra coaching gyakorlatot kell teljesíteniük, valós helyzetben. Mindez szupervízió mellett zajlik, az oktatóktól kapnak segítséget. Azt is hangsúlyoznám: oktatóink olyan elismert coachok, akiknek megfelelő gyakorlati tudás áll a háta mögött. Nagyon örülünk, hogy ennyire nívós oktatói gárdával állhatunk a hallgatók rendelkezésére.

Bízunk benne, hogy a képzésünk hosszú távon is vonzó, értéket adó képzés lesz.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni