close
CímlapEgyetemi életÚj szimulátor gégemetszéshez

Új szimulátor gégemetszéshez

2017. szeptember 06.

Az új eljárással készült „vérző” bőrök szeptember 6-án debütáltak élesben a VIII. Európai Trauma Tanfolyamon, a Hunyor Vendégházban.

Mi az a gégemetszés?

Életmentő beavatkozás, melyre olyankor van szükség, amikor sem lélegeztetni, sem intubálni nem lehet a beteget – ilyenkor meg kell nyitni a légcsövét. Nem mindennapos eljárás, de az egészségüggyel foglalkozónak tudniuk kell elvégezni. – mondta el Dr. Sári Ferenc, aki a Pécsett tartott VIII. Európai Trauma Tanfolyam egyik oktatója. A megfelelően felkészült orvosok és egészségügyi szakemberek számára viszont nehézséget okoz az, hogyan gyakoroljanak, hiszen más a tankönyv alapján, és más „élesben” szembesülni egy esettel. Emiatt is fontos, hogy minél élethűbb környezetben gyakorolhassanak. Az ún.Trauma Tanfolyamokon például a „szokásos” ambu babák és a szimuláló orvosok bevetése mellett például a mellkascsövezés gyakorlására malactetemeket használnak. (Ezeket egyébként a gyakorlat után a pécsi kurzus szervezői egy kutyamenhelynek ajánlják fel.)

Az új eszköz

A PTE 3 Projekt és a MediSkillsLab a PTE Klinikai Központ Sürgősségi Orvostani Tanszékével együttműködésben idén a gégemetszés (conicotomiás) szimulátorokhoz készítettek cserélhető, vérzést imitáló bőröket, valamint új gégemodelleket. A gyártási folyamat során innovatív 3D nyomtatási technológiát alkalmaztak - részben a bőr öntőformák, részben a kész gégemodellek előállítása során-, így valósághűbb, és jelentős költségcsökkentést is elértek a fejlesztők. Más modellekhez képest ezeknek a szimulátoroknak a tapintása sokkal jobban hasonlít a valódi bőrre, és a "vérzés" mennyisége is jobban szabályozható. Maga a vér természetesen nem igazi: művért, cukrot és ecetet használtak fel a készítéséhez, melyek kis,, cserélhető “párnácskákba” vannak sűrítve. A 3D nyomtatási technológiáknak köszönhetően az egyedi igények szerinti modellek is gyorsan és költséghatékonyan készíthetők el.

Mi a következő „dobás”?

A PTE 3D Projekt és a Szimulációs Oktatási Központ (MediSkillsLab) közös kutatócsoportja évek óta foglalkozik egészségügyi szimulátorok fejlesztésével. Számos demonstrációs eszközt és manuális készséget oktató modellt készített már az interdiszciplináris csapat az agykamra modellektől, műcsontokon át, a sebvarró párnákig, s most a „vérző” bőrig. A projekt következő újításával és azon túl a 3D legújabb trendjeivel legközelebb az október 5-6-i 3D konferencián lehet közelebbről megismerkedni.

Info: http://konferencia.pte3d.hu/

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni