close
CímlapEgyetemi életÚjabb ipari együttműködésekkel erősödik a PTE MIK

Újabb ipari együttműködésekkel erősödik a PTE MIK

2021. szeptember 06.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK) tanévnyitóját követően felavatták az intézmény épületében található új Körber-termet, amelynek technikai rendszerét az online és a hibrid oktatás professzionálisabbá tételére tette alkalmassá a MIK-en külső tanszéket működtető, a dohányipari gépgyártás területén piacvezető vállalatként jelen lévő pécsi Körber Hungária Gépgyártó Kft.

Közös kutatás-fejlesztési projektek, az oktatásban való együttműködés, valamint az ipari cég irányelveihez igazított egyetemi képzési portfólió – ezek a területek jelentik a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK), valamint két jelentős hazai vállalkozás: az acélszerkezetek kivitelezésével, az esztétikai és ipari homlokzatburkolatok tervezésével, gyártásával és kivitelezésével foglalkozó KÉSZ Metaltech Kft., illetve a világ egyik legnagyobb, tavaly 8,6 milliárd dollár árbevételt elérő elektromos csatlakozórendszer-gyártó vállalata, az Amphenol Pécsett alapított cégével kötött együttműködés alapját. Az egyetem, valamint a cégek képviselői a kar 2021. szeptember 6-án tartott tanévnyitóján ünnepélyes keretek között írták alá a stratégiai együttműködési keretmegállapodást.

A KÉSZ Metaltech Kft. egyaránt fókuszál és koncentrál tudást az acélszerkezetek kivitelezésére, az esztétikai és ipari homlokzatburkolatok tervezésére, gyártására és kivitelezésére.

Több mint 30 éves tapasztalatuk van komplex projektek, kiemelt acélszerkezeti és homlokzatépítési beruházások terén

mind Magyarországon, mind a nemzetközi piacokon. A KÉSZ Csoport, így a KÉSZ Metaltech Kft. számára is fontos szempont az iparági versenyképesség, ehhez Magyarország egyik legnagyobb építő-ipari vállalata a jelenlegi munkaállomány megtartása mellett a fiatalok elérésére és megfelelő, professzionális képzések biztosítására is kiemelt figyelmet fordít. Ezért is vesznek részt az országban elsőként a PTE MIK által 2022 februárjában indítandó Homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzésben. A képzésnek köszönhetően nemcsak közép-kelet-európai szinten szereznek unikális tudást a hallgatók, de nemzetközi tapasztalatokkal is gazdagodnak majd. 
Az Amphenol Kft. az akkumulátortechnológia terén működik, kábelek és csatlakozók összeszerelésével, több európai prémium autómárka elektromos autóihoz kiemelt fontosságú akkumulátoralkatrész gyártásával foglalkozik. Az „Amphenol család” közel 200 vállalkozásának egyike 2019 óta van jelen Pécsen.

Az amerikai érdekeltségű világvállalat pécsi egysége az elmúlt egy évben megháromszorozta munkavállalói számát,

és azt tűzte ki célul, hogy az Amphenol csoport Ipari Termékek Divízójának európai gyártóbázisa legyen, ipari alkalmazásokhoz magas hozzáadott értékkel bíró termékekkel. Ehhez jól képzett szakemberekre, főként mérnökökre is szüksége van, illetve olyan megoldásokra, innovációkra, amelyek tudásbázisa az egyetemi oktatásban, így a PTE MIK-en található meg. A PTE Műszaki és Informatikai Kara Magyarország legdinamikusabban fejlődő mérnökképző felsőoktatási intézménye, képzési palettáján a műszaki tudományok szinte teljes skálája megmutatkozik. A már eddig is széles ipari kapcsolati portfóliója azt szolgálja, hogy az intézmény hasznosítsa az oktatás, a kutatás és fejlesztés során elért eredményeket, ezzel a tudásalapú és egyben pragmatikus megközelítéssel segítse elő a magyar ipar és gazdaság hosszú távú, folyamatos fejlődését.

A két céggel kötött együttműködési keretmegállapodás három területre fókuszál: a kutatás-fejlesztés és innováció keretében a két fél vállalja a tudáscsere biztosítását, illetve azt, hogy közös projekteken keresztül élvonalbeli tudást és technológiát hozzon létre. Az oktatáshoz kapcsolódó fókuszterület célja a tudományos ismeretek egymás közötti megosztása. A harmadik fókuszterület pedig a két fél közös stratégiájának kialakítását foglalja magában, ebben a PTE vállalja, hogy képzési programja és képzési portfóliója összeállításakor figyelembe veszi a KÉSZ Metaltech, valamint az Amphenol irányelveit.

A tanévnyitót követően adták át a korszerű dizájnnal felújított a Körber-termet, amelyet a régió egyik legnagyobb munkáltatója, a gépgyártás műszaki élvonalát képviselő Körber Hungária Gépgyártó Kft. „okosított fel” 21. századi technológiával. Az oktatóteremben 4K-kamerával és beépített hangrendszerrel működő videókonferencia-központ, a padokba beépített csatlakozók és mobil töltési lehetőség segíti a helyszíni, valamint a digitális oktatást. A Körber és a Pécsi Tudományegyetem közös célja, hogy a technológiai világszínvonalat értő, ismerő, ipari környezetben alkalmazni is tudó gépész szakemberek szerezzenek diplomát, ezért 2018-ban stratégiai együttműködési megállapodást kötöttek, melynek eredményeként a vállalat 2019-ben önálló külső tanszéket alakított a Műszaki és Informatikai Kar Mérnöki és Smart Technológiák Intézetén belül. A Körber 2020-ban egy a mostanihoz hasonló, korszerű dizájnnal felújított termet már átadott a Közgazdaságtudományi Karon, a MIK-en most felavatott egység a Körber Tanszék saját, elsősorban mérnöki, gépészmérnöki témájú kurzusainak, és természetesen más kari oktatási tevékenységeknek és szakmai programoknak is helyet ad a jövőben.

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni