close
CímlapEgyetemi életÚjraélesztés világnapja - Te is lehetsz életmentő!

Újraélesztés világnapja - Te is lehetsz életmentő!

Az újraélesztés világnapján kisfilmmel hívja fel a Pécsi Tudományegyetem a figyelmet arra, mennyire fontos, hogy minél többen elsajátítsák az újraélesztés technikáját. A film bemutatóján Betlehem József professzor, a PTE rektorhelyettese, a film szakmai lektora hangsúlyozta: akár az óvodások is megmenthetik egy szerettük életét, ha rendelkeznek a kellő tudással, lélekjelenléttel.

A hirtelen szívhalál több mint 25 ezer áldozatot követel Magyarországon évente.

– mondta Betlehem József, a film ötletadója, szakmai lektora.

Az újraélesztés napja lehetőség arra, hogy minél több emberhez eljusson az életmentő üzenet, hogy laikusként is merjünk segíteni, ha újraélesztésről van szó. Hazánkban átlagosan 25 percenként hal meg valaki hirtelen szívhalál következtében, azért, mert az emberek többsége nem tud hatékonyan segíteni. Ezen betegek közül többen megmenthetők lennének, amennyiben az észlelést követően az első 3-5 percben a jelen lévő laikusok megkezdenék az újraélesztést.

A film azt mutatja be, hogy akár már egy óvodás korú gyermek is tud segíteni, ha tisztában van az alapvető mozdulatokkal. Azokban az országokban, ahol nagyobb hangsúlyt fektetnek az elsősegélynyújtás oktatására, ott a kimenetel is jóval pozitívabb, tehát éles helyzetben többen tudnak életet menteni. Itthon a legtöbben csak a jogosítvány megszerzésekor vesznek részt elsősegélynyújtással kapcsolatos oktatáson, életükben egyszer, amely általában nem elég ahhoz, hogy tartós és naprakész ismereteket szerezzenek a laikusok, így egy esetleges segítségnyújtást igénylő helyzetben csökken a beavatkozás valószínűsége is.

A valós helyzetekben cselekedni képes laikusok számának növelésére egy lehetséges megoldás az ismeretek gyermekkorban történő közvetítésének elkezdése

– hangsúlyozta Bánfai Bálint, a Egészségtudományi Kar adjunktusa. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által is támogatott „Kids save lives” projekt szerint a világon minden gyermeknek, legkésőbb 12 éves életkortól kezdődően, évente 2 óra időtartamban kellene újraélesztést tanulni. Az elsősegélynyújtás – és ezen belül az újraélesztés – világszerte több országban a közoktatásban kötelezően megjelenő elem.

A témával hosszú évek óta foglalkozunk hazánkban is, mely során elindítottuk a „Kids Save Lives in Hungary“ kampányt, melynek keretein belül gyerekeknek tanítunk elsősegélynyújtást és ezen belül újraélesztést, nagyon pozitív eredményekkel és tapasztalatokkal.

Az újraélesztésről szóló filmet az UNIV TV stábja készítette, Bánfai Bálint adjunktus közreműködésével, Betlehem József professzor szakmai támogatásával.

UnivTv

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni