close
CímlapEgyetemi életÜnnep: két emberöltő óta a tudományért

Ünnep: két emberöltő óta a tudományért

2019. április 08.

Ötven éve jött létre a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Akadémiai Bizottsága (MTA PAB), melynek fő feladata a régió tudományos életének szervezése. A jubileumi ünnepséget április 5-én tartották a Vasváry villában. A rendezvényen a régió kutatóinak jelenlegi elitje képviseltette magát, de az egykor itt tevékenykedő tudósok szellemiségét is megidézték.

1969. január 29-én jött létre a PAB, az országban harmadikként. Az akadémiai hálózat a hetvenes években bontakozott ki: a főváros és a baranyai megyeszékhely mellett Szeged, Debrecen, Miskolc, Veszprém képviseli a tudományt regionális szinten. Vizy E. Szilveszternek köszönhetően Kolozsvárott is alakult egy területi bizottság.

A Pécsi Akadémiai Bizottság élénk határontúli kapcsolatokkal rendelkezik, 11 szakbizottsága és 97 munkabizottsága működik. Baranyában, Somogyban, Zalában, Tolnában együttesen mintegy 1800 kutató vállal aktív tudományos közéleti szerepet a PAB-ban.

Korabeli fotókból és a jelenlegi eseményeket megörökítő képekből egy, a PAB első emeleti folyosóján kiállítás nyílt, Bachmann Erzsébet szervezésében. Az öt évtized történéseit bemutató anyagok között egyebek mellett Teller Ede vendégkönyvbeli bejegyzése is szerepel.

Az eseményt Bánki Beni nyitotta Endrődy Sándor A tudós című versének szavalásával. Beszédet mondott Vékás Lajos, az MTA alelnöke, Bódis József oktatási államtitkár, Hoppál Péter miniszteri biztos, Őri László, Pécs alpolgármestere, Udvardy György püspök, valamint a PAB régiójában működő két nagy felsőoktatási intézmény, a Kaposvári Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem rektorai, Szávai Ferenc és Miseta Attila.

A tudomány gyökerei keserűek, de a gyümölcse édes.” – idézte Arisztotelészt a PTE rektora, majd az ismeretek és tudás szinergiájára hívta fel a figyelmet. Hozzátette: a tudományos tevékenység célorientált megszervezésében a PAB mindig aktív volt. A PTE első embere a PAB és a pécsi egyetem közti folyamatos és jó együttműködést is méltatta.

A tudomány és az akadémia iránti közbizalom magas szintű és értékes” – jegyezte meg Lénárd László, a PAB elnöke, majd kiemelte, mennyire fontosnak tartja a tudományos ismeretterjesztést (és e révén a média szerepét), valamint azt, hogy nyissanak a fiatalok felé.

Csak tavaly 250 rendezvényt szerveztek, melyekkel elsősorban a középiskolai tanárok felé nyitnak,

a céljuk, hogy a friss tudományos eredményekről szóló előadássorozatok látogatása beépüljön a tanári életpályamodellbe. A fiatalabbak felé két általános iskolával szövetkezve jut el a PAB: a PTE 1. számú Gyakorló iskolájával nemrég kezdtek együttműködni, az ún. Jurisics Akadémián pedig már előfordult, hogy olyan PhD-hallgató tartott előadást a gyerekeknek, aki a PAB-ot először általános iskolásként járta meg.

Az ünnepségen átadták a PAB ezüst plakettjét, melyet Kollár László Széchenyi-díjas professzor, a PTE TTK oktatója kapott, több évtizedes, nemzetközi szintű kutatásainak és a PAB-ban betöltött szerepének elismeréséül. A PAB Média-díjait Mánfai György fotóművész, a PAB eseményeinek képi krónikása és Kosaras Attila, az Universitas Televízió főszerkesztője vehették át. Az indoklásban elhangzott az is, hogy az UnivTV elévülhetetlen érdemeket szerzett a tudományos ismeretterjesztés területén, példaként az Egészségakadémia című előadássorozatot említette Lénárd László.

Az ismeretterjesztés iránti elkötelezettségéről is nevezetes

Vizi E. Szilveszter személyes hangvételű előadást tartott, Pécstől Pécsig címmel. A professzor ugyanis ebben a városban kezdte egyetemi tanulmányait, Szentágothai János tanítványa volt.

Olyan érdekesek voltak az anatómia-előadásai, hogy még a joghallgatók is bejártak rá.” – jegyezte meg Vizi E. Szilveszter, majd egykori mestere felfedezéseinek bemutatásából kiindulva magyarázta el saját agykutatásban elért eredményeit.

A Semmelweis év margójára az Édesanyák megmentőjéről készült domborművet is átadtak Lénárd László, Bogár Lajos és Kosztolányi György professzorok az impozáns Vasváry villa virágzó kertjében. Az elmúlt pár év során a tudomány pécsi háza megújult, e jeles alkalomra ház előtti, felújított szökőkút is csobog.

 

Az MTA PAB eddigi elnökei:

Tigyi József 1969–1972

Bihari Ottó 1973–1983

Dornhoffer Szilárd 1983–1985

Flerkó Béla 1985–1996

Tigyi József 1996–2002

Méhes Károly 2002–2005

Szolcsányi János 2005–2011

Kosztolányi György 2011–2017

Lénárd László 2017–jelenleg is

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni