close
CímlapEgyetemi életA végzősei szerint még jobb lett a PTE!

A végzősei szerint még jobb lett a PTE!

2021. december 15.

Gyorsabban és jövedelmezőbb álláshoz jutnak a PTE végzett hallgatói, mint az országos diplomás átlag.

Az országos átlagtól való kedvező eltérésre a Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) friss adatai alapján derült fény.

A Diplomás Pályakövetési Rendszer egy több éve működő, objektív felmérés, melynek vannak központi, és az adott egyetemre vonatkozó elemei. A felmérést a jelenlegi hallgatók, illetve a 1 és 5 éve végzettek körében végzik, véleményt kérnek az egyetemről, a képzések és szolgáltatások színvonaláról, a munkaerő-piaci helyzetről és elvásárokról, illetve a továbbtanulási motivációkról.

Munka
Megélhetési költségeik fedezésének érdekében a PTE hallgatóinak kicsivel több, mint a fele dolgozik a tanulmányai mellett, 60%-uk pedig olyan munkát végez, ami kapcsolódik a szakjához. A nappalis hallgatók tanulmányok melletti munkavállalása növekvő trendet mutat. Két kar jelent kivételt: a hallgatói felmérés szerint az Általános Orvostudományi Kar és a Gyógyszerésztudományi Kar hallgatói nem vállalnak munkát tanulmányaik mellett.
Évek óta jobban keresnek az országos átlaghoz képest a PTE-s diplomával rendelkezők, ám idén még kedvezőbb fordulatot mutatnak az adatok. Tavalyhoz képest csaknem 65ezer Forinttal nőtt a nettó havi átlagkeresete azoknak, akik a PTE-n végzettek. Az országos átlag ezzel szemben a 15ezer Forintos növekedés volt, vagyis

a PTE-n végzetteknek több mint négyszer annyival nőtt a havi nettó bevételük, mint az országos átlag.

Jó hír az is, hogy a végzettek között az országos átlagnál jóval kevesebben és jóval kevesebb ideig munkanélküliek azok, akik a PTE-n kaptak diplomát. Az arányuk az összes végzetthez képest mindössze 2,86%, vagyis jóval kevesebb, mint az országos átlag (ami 4,11%).

A végzettek alig több mint 21%-a volt 3 hónapnál hosszabban munkanélküli.

Ez főleg akkor szívderítő hír a PTE-s hallgatók és végzettek számára, ha összevetjük a Központi Statisztikai Hivatal 2021 júniusi adataival, melyek szerint a munkakeresés átlagos időtartama 8,3 hónap, a munkanélküliek 31,9%-a legalább egy éve keresett állást.

Hírnév
Mindig nagy próbakő, hogy a barátainak ajánlaná-e egy hallgató vagy végzett az adott képzést. A PTE-be vetett bizalom mind a tanulmányok folyamán, mind azok végeztével töretlen.
A hallgatók 95,05%-a, a végzetteknek pedig 96,77%-a ajánlaná az egyetemet
a hallgatók 90,21%-a, a végzetteknek pedig 89,23%-a ajánlaná a saját karát,
a hallgatók 87,10%-a, a végzetteknek 83,27%-a ajánlaná a saját szakját.
A PTE hírneve erősebb, mint a karoké: a végzettek 73%-a nagyobb bizalmat szavaz a Pécsi Tudományegyetem által szavatolt minőségnek.

Továbbtanulás
A hallgatók a tudás elmélyítése és a jobb karrierlehetőségek miatt tanulnának tovább.
Az alapszakos hallgatók csaknem fele szeretne mesterképzésen továbbtanulni, 65%-uk saját, eredeti szakjához kapcsolódóan.
A végzettek 22,88%-a jelenleg is felsőfokú tanulmányokat folytat, 11,75 %-uk pedig már további képzettséget szerzett.

A 2021-ben megjelent összefoglaló részletei ezen a linken

https://pte.hu/hu/felmeresek/dpr-palyakovetes2021

keresztül érhetők el.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni