close
Címlap17. Partnerség a célok eléréséértVietnámi delegáció látogatott a PTE-re

Vietnámi delegáció látogatott a PTE-re

A Pécsi Tudományegyetemre látogató tízfős vietnámi delegáció vezetője a Vietnámi Legfelső Bíróság elnöke, tagjai között bírák, valamint a jogtudományi képzés szakértői érkeztek. A küldöttséget, amelyhez Őexc. Nguyen Thi Bich Thao, Vietnám magyarországi nagykövete is csatlakozott, a PTE részéről dr. Komócsi András rektorhelyettes, dr. Fábián Adrián, az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja, valamint Árvai Péter, a Nemzetközi Igazgatóság igazgatóhelyettese fogadta december 2-án a Rektori Tanácsteremben.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a Pécsi Tudományegyetem nemzetközi kapcsolataiban ilyen magasan reprezentált, nagy hallgatói létszámot jelentő Vietnám ilyen fontosnak tartja, hogy személyes kapcsolatok útján is erősítse a kapcsolatot az egyetemünkkel” - üdvözölte dr. Komócsi András, a tudományos területet érintő rektorhelyettesi feladatok ellátásával megbízott egyetemi tanár a magasrangú küldöttséget, majd hozzátette: „a PTE nagyon fontos szerepet játszik a város és a régió életében.” A rektorhelyettes bemutatta az egyetem múltját és jelenét, valamint a centenáriumi rendezvénysorozatról is beszámolt, mellyel a modernkori pécsi felsőoktatást ünnepli az intézmény. Beszámolt arról is, hogy a közel húszezer hallgató negyede, mintegy ötezer külföldi hallgató tanul a PTE-n, akik a világ több, mint száz országából érkeztek. Ezen belül „lassan a százat is eléri a vietnámi hallgatók száma. Nagyon fontos számunkra az általuk képviselt nemzetközi kapcsolat” – hangsúlyozta dr. Komócsi András a megbeszélésen.

„Már régóta figyelemmel követjük a Pécsi Tudományegyetemet, hiszen egyre több vietnámi hallgató tanul itt” – emelte ki a Vietnámi Legfelső Bíróság elnöke, Őexc. Nguyen Tri Tue, majd hozzátette:

„A két ország között nagyon jó az együttműködés, különösen az oktatási területen. A Stipendium Hungaricum ösztöndíjnak köszönhetően évente kétszáz vietnámi hallgató érkezik Magyarországra, ez a szám várhatóan emelkedni fog”

– számolt be Őec. Nguyen Tri Tue, és megköszönte az egyetem által a hallgatóknak nyújtott támogatást.

Az egyetemi képzésről, az oktatók tudományos fokozatáról további diskurzus is folyt, dr. Fábián Adrián dékán beszámolt róla, hogy az Állam- és Jogtudományi Kar oktatóinak több, mint kétharmada tudományos fokozattal rendelkezik, valamint a legfrissebb eredményeket is megosztotta: „Büszkén mondhatom, hogy most jött ki egy olyan szakfolyóirati rangsor, ami szerint a pécsi jogi kar a harmadik legjobb az országban, vidéken pedig a legjobb jogi karnak minősül.” A dékán az elismerést érdemlő hallgatói teljesítményekről is megosztott néhány gondolatot: „Mi nagyon büszkék vagyunk a vietnámi hallgatóinkra. Majdnem száz vietnámi hallgató van az egyetemen, majdnem felük a jogi kar hallgatója. Az első évfolyam most végzett, és

a legkiválóbb hallgatóink közé tartoznak a vietnámi hallgatók”

– hangsúlyozta dr. Fábián Adrián. A vietnámi hallgatók a magyar nyelvű jogi képzésben vesznek részt, így számukra a magyar nyelv elsajátítása kulcsfontosságú, amelyben a jogi kar hallgatói és oktatói minden segítséget igyekeznek megadni a vietnámi hallgatóknak. „Két év elteltével ezek a nyelvi nehézségek megszűnnek, és a szakmát úgy tudják tanulni, mintha az anyanyelvükön tanulnának” – emelte ki dr. Fábián Adrián. „A két ország között diplomaelfogadási egyezmény van, tehát a vietnámi hallgatók, akik a magyar jogászképzést elvégzik, Vietnámban tudnak praktizálni” – tudhattuk meg Árvai Pétertől. Dr. Komócsi András pedig elmondta, hogy a PTE mind a tíz karán van jelenleg aktív vietnámi hallgató. A rektorhelyettes a PTE széles tudományos portfólióját is ismertette.

„Mindig figyelemmel követjük a vietnámi hallgatók tanulmányait, és nagyon sok jót hallottunk. Szeretném megköszönni a Vietnámi Nagykövetség nevében is a sok segítséget, amit nyújt a Pécsi Tudományegyetem a vietnámi hallgatók számára” – fejezte ki háláját Őexc. Nguyen Thi Bich Thao, Vietnám magyarországi nagykövete. A tanácskozást az Állam- és Jogtudományi Karon folytatta a delegáció, ahol a PTE-n tanuló vietnámi hallgatókkal is találkoztak.

„Magyarország gyönyörű, békés ország, és az emberek nagyon kedvesek” – mondta Vu Thu Hang, harmadéves vietnámi hallgató, aki a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán tanul nemzetközi kapcsolatok szakon, angol nyelven.

A szintén harmadéves hallgató, Nong Khac Duy, a Magyarországon Tanuló Vietnámi Hallgatók Egyesületének elnöke osztotta meg velünk a következő gondolatokat: „Magyarország csodaszép hely, az emberek nagyon kedvesek és segítőkészek, valamint az időjárás is kellemes. Az oktatás nagyon magas szinten folyik. A Vietnámi Legfelső Bíróságtól kaptam egy lehetőséget, hogy a PTE Állam- és Jogtudományi Karán tanuljak, és a végzésemet követően Vietnámi Legfelső Bíróságon fogok dolgozni. Addig tovább tanulok a jogrendszerről magyar nyelven.”

 

A PTE Nobel-békedíjas díszdoktora, dr. Nuguyen Huu Ninh »

 

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni