close
CímlapEgyetemi életVIII. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszus a Pécsi Tudományegyetemen

VIII. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszus a Pécsi Tudományegyetemen

A Társaság ötévente rendezi meg a Nemzetközi Hungarológiai Kongresszust, egyik alkalommal hazánkban, a következő alkalommal külföldön, egy-egy nagy egyetemmel együttműködve. Idén – Budapest, Bécs, Szeged, Róma-Nápoly, Jyväskylä, Debrecen és Kolozsvár után – Pécs és a Pécsi Tudományegyetem ad otthont az eseménynek.

 

 

A kongresszuson az anyaországi egyetemek képviselői mellett többek közt a Sorbonne, az Osakai Egyetem, a Maribori, Prágai, Regensburgi, Bécsi, Bolognai, Göttingeni Egyetemek tudósai, kutatói tartanak előadásokat, sőt érkeznek résztvevők a finnországi Jyväskyläi Egyetemről, a koreai Hankuki Egyetemről, a Pekingi Egyetemről, az Egyesült Arab Emirátusokból, a Kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemről, Nyitráról, Tokióból és a tengerentúli egyetemekről is.

A magyarságtudomány jelentős múlttal és komoly nemzetközi tudásbázissal rendelkező kutatási terület, amely nagymértékben hozzájárulhat a bölcsészettudományok megújulási folyamatához. Sőt, modellként is szolgálhat, mivel nem a szó hagyományos értelmében vett tudományág, hanem különböző tudományágak együttműködésének a kerete. A magyarság nyelvi, etnikai és kulturális jellemzői, művészi önreprezentációjának formái, politikai és társadalmi szerveződésének típusai, érintkezésének története Európa és a világ többi népeivel és kultúráival – e kérdések eredményesen vizsgálhatók a kulturális antropológia, a néprajz, a nyelv-, a történet- és irodalomtudomány, a zenetudomány, a film- és színháztudomány, a művészettörténet, a filozófia szemszögéből is – hangzott el a sajtótájékoztatón. A kongresszus résztvevői foglalkoznak egyebek mellett a nyelvi sokszínűséggel, magyar színháztörténeti kérdésekkel, a Kárpát-medence vallási kultúrájával, új kihívásként a migráció jogi hátterével. A szervezők igyekeztek elősegíteni, hogy a hagyományos bölcsészettudományi keret tovább táguljon a természettudományok, orvostudomány, műszaki tudományok, jog- és közgazdaságtudományok irányába; kreatív, innovatív válaszok után kutatva, reagálva a kor kihívásaira.  

A nagyszabású rendezvény a PTE650 Jubileum felvezető évének csúcseseménye, egyben méltó állomása a magyar tudományos életnek.

Aknai Péter

Aknai Péter

Szerzőnk a PTE munkatársa

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni