close
Címlap3. Az egészség és a jóllétVilágszínvonalú fejlesztés a Pécsi Klinikai Központ Idegsebészeti Klinika műtői környezetében

Világszínvonalú fejlesztés a Pécsi Klinikai Központ Idegsebészeti Klinika műtői környezetében

Közel egy milliárd forint értékű műtő felújítás és műszerbeszerzés valósult meg a Klinikai Központ Idegsebészeti Klinikáján. A beruházásnak köszönhetően az agyi és gerincbetegségek műtéti ellátása világszínvonalúan fejlődött. Az átadóünnepségen részt vett Takács Péter, az Országos Kórházi Főigazgatóság alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyettese, Miseta Attila a Pécsi Tudományegyetem rektora, Hoppál Péter országgyűlési képviselő, Kővári János, Baranya megye fenntartható városfejlesztésért felelős biztosa, Sebestyén Andor, a Klinikai Központ elnöke, Schwarcz Attila klinikaigazgató és Dóczi Tamás akadémikus.

A PTE KK Idegsebészeti Klinika országosan is elismert tevékenységet folytat.

Első centrum, ahol szervezetten mozgászavarok idegsebészeti kezelése történt és a kiemelkedő szakmai munkának köszönhetően mai is országos vonzerővel rendelkezik.

A PTE KK Idegsebészeti Klinikán Büki András és Dóczi Tamás professzorok szakmai vezetésével, az elmúlt években jelentős műtői modernizálás és műtőfejlesztés zajlott le, melynek utolsó lépései 2021. végén realizálódtak. A 936 millió Ft értékű fejlesztéssorozat részben TIOP forrásból, részben kormányzati támogatásból és saját forrásból valósult meg.

Teljesen megújult az Idegsebészeti Klinika III-as és IV-es műtője a hozzátartozó kiszolgáló helyiségekkel (műtői környezet, fektető, raktár, stb.).

Az új berendezések szakmai elvárásoknak megfelelő működéséhez szükséges volt az épület átalakítása is. A fejlesztés több ütemben került megvalósításra a folyamatos betegellátás biztosítása miatt.

Beszerzésre került egy Bi-Plane (angiográfiás) röntgen berendezés.

A készülékkel és az új műtői környezet kialakításával lehetőség nyílt a régió sürgősségi stroke betegeinek ellátásával a fenyegető agyi infarktus megelőzésére. A röntgen készülék segítségével – mely 3 dimenzióban ábrázolja az agyi ereket – az érelzáródást okozó vérrög eltávolítható, így a betegek bénulása visszafordítható. Azaz a csökkent vérellátású agyterület nem hal el, hanem újból egészségesen működik. Éves szinten a Klinikán 200-nál is több beteg agyi érelzáródása kerül sürgősségi ellátásra. A beavatkozások eredményeként számos beteg járóképességét, önellátási képességét sikerül helyreállítani és sok esetben megőrizni munkaképességüket is!

Az új röntgen berendezéshez beszerzésre került egy illeszthető, átröntgenezhető műtőasztal tartozékaival együtt, valamint műtőlámpa is.

Az ellátás fejlesztése keretében a géppark tovább bővült egy mobil DSA röntgen berendezéssel és egy endoszkópos toronnyal.

További műtőfejlesztés része volt egy új, világszínvonalú operációs mikroszkóp beszerzése, melynek segítségével az agydaganatok még nagyobb pontossággal eltávolíthatók. A mikroszkóp alatt az agydaganatot tápláló kóros agyi erek megfesthetők és elkülöníthetők az ép agyi erektől. Minél pontosabban tudjuk az agydaganatokat eltávolítani a daganatot tápláló erekkel együtt, annál jobb esélyei vannak a betegeknek egy hosszabb távú gyógyulásra. A műtőfejlesztés során egy új navigációs rendszer beszerzése is megtörtént, melynek segítségével milliméter pontossággal lehet tájékozódni az agyon vagy a gerincen belül egy műtét alatt.

Összességében, a műtőfejlesztésnek és az új modern orvosi eszközök beszerzésének köszönhetően évente több száz beteget tud a PTE KK Idegsebészeti Klinika magasabb színvonalon, biztonságosabban és jobb eredménnyel kezelni.

PTE

PTE

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni