close
CímlapEgyetemi életVilágszínvonalú tömegspektrométer a PTE-en

Világszínvonalú tömegspektrométer a PTE-en

2020. november 05.

Fontos eszközzel gazdagodott a PTE TTK Kémia intézete, egy új, világszínvonalat jelentő tömegspektrométerrel. A tömegspektrometria vagy tömegspektroszkópia nagyműszeres analitikai módszer töltött anyagi részecskék tömegének meghatározására. Az adott ionok elekromágneses térrel való kölcsönhatásra tömeg/töltés hányadosuk alapján szétválnak. A tömegspektrometria legfőbb felhasználása tiszta szerves komponensek képletének és a fragmentálódási folyamatok révén a vegyületek szerkezetének a meghatározása.

„Új vegyületek molekulatömegének meghatározására képes műszerről van szó” – kezdte Kollár László akadémikus, a PTE TTK Kémia Intézetének egyetemi tanára a november 5-i műszerátadón - egyszerűen szólva a vegyületek szerkezetének azonosításában, analitikai jellemzésében van a készüléknek óriási szerepe. Ma már egy átlagos folyóiratban sem fogadnak el egy tudományos közleményt, amelyben megfelelően karakterizált vegyületek nem szerepelnek, a tömegspektrométerrel kapott eredmények ehhez elengedhetetlenek. Ez a korszerű analitikai eszköz a legújabb technikát vonultatja fel, képes arra, hogy egy molekula fragmenseit is tovább karakterizálja, így ’mélyebbre’ látunk. Nemcsak az adott molekula tömegét vagyunk képesek megadni, hanem a töredékekről, funkciócsoportokról is sok-sok információt vagyunk képesek kinyerni. Kisebb tudású, hasonló készülékek rendelkezésre állnak már Pécsett, de most helyben is elérhető a PTE Kémiai Intézetében. Az új szintetikus módszerrel készülő molekulákat is tudjuk vizsgálni. Ezt a GINOP-49-es ’kismolekula’ projektünk keretéből tudtuk megvásárolni. E projekt keretében olyan új vegyületeket állítunk elő, amelyek mitokondriális támadáspontú vegyületek.

Ez a készülék az általunk forgalmazott készülékek közül a magas kategóriát képviseli – mondta Lipták Miklós. A készüléket a SCIEX kanadai gyártó készítette, amely csak tömegspektrométereket gyárt mintegy 50 éve. A felsőkategóriás teljesítmény a műszer érzékenységében, analitikai képességeiben érhető tetten. Ez a nagyérzékenységű készülék szerves nyomszennyezők kimutatására alkalmas, és ma a csúcs kategóriát jelenti. A forgalmazó véleménye szerint az egyetemi kutatásokat nagymértékben lesz képes támogatni.

Felinger Attila tudományos és innovációs rektorhelyettes elmondta, hogy Kollár László professzor úr felajánlotta, hogy a GINOP pályázati keretének átcsoportosításával keletkező összeget műszeres fejlesztésre használja az egyetem. „A rendelkezésre álló 80 millió forintból a Perform Hungaria Kft-vel olyan kedvező megállapodást tudtunk létrehozni, amely keretében jelentős árengedményt tudtak adni számunkra. Referencialaboratóriumként olyan méréseket fognak végezni ez egyetem kémikusai, amelyek számukra is fontos piaci referenciát jelent majd.

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni