close
CímlapEgyetemi életTovább fejlődik a Virológiai Nemzeti Laboratórium

Tovább fejlődik a Virológiai Nemzeti Laboratórium

2022. július 28.

Hatalmas fejlesztés előtt a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium. A nemrégiben elnyert RRF-2.3.1-21-2022-00010 számú pályázatnak köszönhetően növekedhet a virológiai laboratóriumi egység kutatási teljesítménye és kutatás-fejlesztési tevékenysége is, továbbá szélesedhet a hazai és nemzetközi szintű kutatási hálózatokban való részvétele is. Erről tartott sajtótájékoztatót július 28-án a Szentágothai Kutatóközpontban Dobay Kata projektmenedzser és Jakab Ferenc professzor, a VNL vezetője.

Az elnyert 1.252.000.000 Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatás lehetővé teszi, hogy a szakemberek kiemelkedő munkát végezzenek az új, felbukkanó fertőző betegségek felderítése kapcsán. Továbbá a kutatók vizsgálják majd a 3-as és 4-es rizikócsoportba tartozó vírusokat BSL3 és BSL4 laboratóriumi körülmények között. Ezeken túl kiemelten fontos, hogy a pályázat lehetővé teszi egy nemzetközi szintű BSL-3 és BSL-4 oktató és képző centrum létrehozását, mely elengedhetetlen az utánpótlásnevelésben.


„A 1,2 milliárd támogatás mérföldkő: ez a tőkeinjekció az elkövetkezendő 3 évre megalapozza a kutatást és kutatásfejlesztést ezen a területen.

A fókusz nem változik: az állatokról emberre terjedő, úgynevezett virális zoonózisokat vizsgáljuk.

Ezzel az összeggel olyan nemzetközi kollaborációk válnak elérhetővé, mind a tudományos, mind a céges partnereket illetően, amire eddig nem volt lehetőség.
A pályázat további komoly hozadéka, hogy a labort is tovább tudjuk fejleszteni.” –
mondta el Jakab professzor, majd hozzátette: „Előre jelezni nyilván nem tudjuk a járványokat, de tendenciák látszanak: elsősorban az állati vektorok (szúnyog, kullancs stb.) által közvetített fertőzések száma megindult, és ezek közül számos olyanra lehet számítani, mely a koronavírushoz hasonló fertőzéshullámot, járványt indíthat el. Ezeket látjuk, értékeljük, és ezek alapján dolgozunk” – mondta el Jakab professzor.


Végül az utánpótlás-nevelés fontosságát emelte ki a szakember: „Kevés jó szakember van ezen a tudományterületen, ezt próbáljuk orvosolni és

bevonni a fiatalokat.

Erre is egyedülálló lehetőség is elérhető a Pécsi Tudományegyetemen: ez egy ún. tréning laboratórium, mely mind hazai, mind nemzetközi téren egyedülálló.”

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni