close
CímlapEgyetemi életWhite Coat Ceremony 2022

White Coat Ceremony 2022

2022. szeptember 23.

A fehér köpenyt, vagyis az orvosi hivatás szimbólumát vehették át a preklinikai tanulmányaikat megkezdő magyar, angol és német programos orvos- és fogorvoshallgatók szeptember 16-án a PTE ÁOK-n.
Az orvoskar Angol-Német Hallgatói Önkormányzata szervezésében a dr. Romhányi György Aulában megrendezett ünnepségen az orvoskar és a PTE Klinikai Központ vezetői, illetve a hallgatók oktatásában részt vevő intézetek igazgatói, vezető oktatói fogadták az egybegyűlteket.


A leendő orvosokat, fogorvosokat
dr. Reglődi Dóra egyetemi tanár, tudományos dékánhelyettes,
dr. Tényi Tamás egyetemi tanár, általános diákjóléti és külkapcsolatokért felelős dékánhelyettes,
dr. Endrei Dóra egyetemi docens, a Klinikai Központ elnökhelyettese,
dr. Pintér Erika egyetemi tanár, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója,
dr. Than Péter, egyetemi tanár, az Ortopédiai Klinika Igazgatója
köszöntötte egy-egy rövid beszéddel, melyek útravalóként is szolgáltak számukra a tanulmányaik folytatásához, valamint a későbbi szakmai karrierjükhöz.

A White Coat Ceremony-n a szászországi orvosok érdekképviseleti szervezetének (Kassenärztliche Vereinigung Sachsen - KVS) delegációja is részt vett.

"Az ünnepség rendkívül fontos számomra, karrierem kezdetét jelenti. Megtisztelve érzem magam, egyúttal

az elmúlt négy félév sikeres vizsgáival a hátam mögött büszke is vagyok magamra. A White Coat Ceremony lehetővé teszi, hogy mindezeket családom, barátaim körében megünnepeljem

 - mondta el Valentina Epp, aki a Német Program keretében tanul orvosnak Pécsett. Az orvosi karrier kapcsán legfőbb motivációja, hogy segíthessen a testi és mentális problémáktól szenvedőknek. Érettségi után egy évet Dél-Afrikában, Fokvárosban töltött, ahol szellemi fogyatékkal élőkkel dolgozott, ami betekintést engedett számára a szociális területen végzett munkába. "Célom, hogy jó orvos legyek, aki megérti és tisztelettel kezeli a betegeit. Vallom, hogy a legjobb minőségű hosszú távú ellátás kulcsa a páciens holisztikus megközelítése”.


Saadeddin Dababish palesztin fogorvostan-hallgató is nagyon várta a White Coat Ceremonyt. Számára a nap az elmúlt két év hullámhegyeit és hullámvölgyeit foglalja össze, melyek tanulmányai terén fegyelmezetté tették, egyúttal segítettek abban is, hogy jobban higgyen önmagában. Mint mondta, a területen rengeteg tapasztalattal rendelkező édesapja tanácsára választotta a fogorvosi tanulmányokat, és már az első egyetemi fogorvosi tantárgy során érezte, hogy ezt szeretné csinálni, örömét fogja lelni benne.

"Számomra az együttérzés jelenti a motivációt, az együttérzés, melyre napjainkban óriási szükség volna a világban"

 – fűzte hozzá.

Grim Martin magyar programos orvostanhallgató pedig így fogalmazott:

"A White Coat Ceremony a köpeny felöltésével együtt mérföldkő minden hallgató életében.

Számomra pedig azon felül, hogy mindenkinek az álma volt a fehér köpeny felvétele, azt is jelenti, hogy jó helyen vagyok, és egyre biztosabban érzem: ez az, amit csinálni szeretnék".

Még több részlet, még több fotó: https://aok.pte.hu/hu/hirek/hir/15288