close
CímlapZöldA koronavírus-válság és az élelmiszerbiztonság

A koronavírus-válság és az élelmiszerbiztonság

2020. szeptember 24.

A Nemzetközi Visegrádi Alap által támogatott V4GU projekt V4 Green Universities címmel rendezett online nemzetközi konferenciát szeptember 22-én. A három párhuzamosan zajló szekció előadásaira – Nature sciences, Social sciences section és Green Workshop – 30 országból több mint 200 résztvevő regisztrált. Kollégánk a  koronavírus-válság újabb hullámában Dr. Hynek Roubík előadásán járt.

A természettudományi szekcióban Dr. Hynek Roubík  (Czech University of Life Sciences) előadása – „A koronavírus-válság hatása az élelmiszerbiztonságra” –, tekintettel a téma aktualitására különösen sok érdeklődőt vonzott. 

Dr. Roubík előadásában hangsúlyozta: tanulnunk kell a korábbi világjárványokból, fel kell készülnünk a COVID-19 válság utáni időszakra és le kell vonnunk a  mezőgazdaságot és az élelmiszer-biztonságot érintő következtetéseket.

A kutató rámutatott: a modern mezőgazdaság nagyban függ az ipari technológiától. A szektor fejlődése a modernizációnak köszönhetően az elmúlt 150 évben rendkívül felgyorsult, ami azt eredményezte, hogy egyre kevesebb az emberi erőforrás szükséglete. Ma a fejlett országokban a népesség mindössze 2%-a foglalkoztatja közvetlenül a mezőgazdaság, míg a legszegényebb országokban az az arány elérheti a 70%-ot is. Az élelmiszeripar működőképessége szempontjából létfontosságú, hogy a „bemeneti” alapanyagok mennyire vannak kitéve olyan járványokank, mint a COVID-19.

„Ismerjük a történelemből – mondja Dr. Roubík – hogy azok az élelmiszerek, amelyek megbízható forrásból származnak és biztonságos tárolás mellett rövid időn belül felhasználásra kerültek, növelte a túlélés esélyeit.”

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet  (FAO) szerint a COVID-19 két fő tényezője, az élelmiszer ellátás és a kereslet aspektusaiban hat a mezőgazdaságra. Ezek együttesen összefüggésben vannak az élelmiszer-biztonsággal, tehát az elsődleges kockázati tényező is itt jelentkezik. A termelők egyre inkább hajlandóak elköteleződni egy rugalmasabb üzleti modell felé: a „termelőtől a fogyasztóig” trend világszerte megfigyelhető, valamint a háztáji termelés felívelésére is számítani lehet a fejlett országokban. 

Az élelmiszeripari szektorra a fő következtetéseket vonta le Dr. Roubík:

  • Folyamatosan kell beruházni új mezőgazdasági-technológiai módszerekbe.

  • A fejlődő országoknak támogatniuk kell a termelőket, akik magasabb hozzáadott értékkel jobb minőségű élelmiszereket termeljenek, amelyeket elérhető áron kínálnak.

  • Az élelmiszer-biztonság garantálásának érdekében nyomonkövethetőségre van szükség.

  • A termékek optimalizálására valamint az ellátási láncolatok modernizálására van szükség, amelyben a digitális mezőgazdaság vezető szerepet kap.

Dr. Roubík optimista felhanggal fejezte be az előadását: „A változások és a kihívások egyben lehetőséget is jelentenek, és ez az amiért én optimista vagyok a jövőt illetően.”

További részletekhttps://zoldegyetem.pte.hu/

Aknai Péter

Aknai Péter

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni