close
CímlapKultúraA 2023/2024-es évad SzínHáz borai

A 2023/2024-es évad SzínHáz borai

2023. május 23.

Sajtótájékoztatón mutatták be a SzínHáz borát május 23-án a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Szentmiklós hegyi rendezvényhelyszínén. A sajtó meghívott képviselőit Madaras Zoltán a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet elnöke, valamint Lipics Zsolt a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója és Vidákovics Szláven művészeti vezető köszöntötte.

Ezt követően Ipacs Szabó István főborász ismertette az intézet sokszínű, innovatív kutatói, fejlesztői tevékenységét és mutatta be a színház borait.

A két intézmény közötti együttműködés jó példája annak a törekvésnek, hogy a minket körülvevő világra nyitottnak kell lenni, s ennek szellemében partnereket kell keresni a legkülönfélébb területeken, ahol a magas minőség, elhivatottság, innovatív hozzáállás egyaránt fontos.

"Hiszünk abban, hogy a kultúrát kiterjedt térben és időben közelebb lehet hozni az emberekhez. Hiszünk a kultúra értékében, és hiteles közvetítésében. Igyekszünk mind a színház, mind a borbirtok részéről minden lehetőséget megragadni, hogy felhívjuk a figyelmet az általunk képviselt és bennünket körülvevő értékekre" - mondták el.

A Pécsi Nemzeti Színház és Pécsi Egyetemi Borbirtok kapcsolata nem új keletű, a tavalyi bor választást a szüreti szezonban terepmunka is követte. Együtt szüreteltünk és dolgoztunk fel a leszedett szőlőt. Közös munkánk egyik kézzel fogható és kóstolható eredménye a Pécsi Egyetemi Borbirtok 2022-es Rozé bora. Ezen kívül a Pécsi Egyetemi Borbirtok prémium tételére, a Summa Merlot-ra esett a választás, hogy képviselje közös gondolkodásunkat.

A 2023/2024-es évad SzínHáz bora:

Summa Merlot ’20

A legjobb évjáratok legszebb tételei érdemlik ki, hogy a Summa családba, azaz a Pécsi Egyetemi Borbirtok prémium borcsaládjába kerüljenek. A Summa összeget, csúcsot és teljességet jelent.

E Merlot válogatás Pécs legszebb szőlőskertjében, a Szentmiklós dűlő legmagasabban fekvő területén termett, majd 16 hónap érlelés után a legkiválóbb hordók házasításából született meg.

A Summa Merlot a fajta legszebb értékeit hozza, elegáns, kerek, mély, harmóniát sugárzó bor. A zamatos, érett gyümölcsösséget (megy, szeder) szépen színezik a hordóérlelés fűszerei (kapucsínó, mogyoró, kakaó). Hosszú lecsengése után a meghittség emlékét hagyja maga után.

Rozé ’22

Pécs legszebb szőlőskertjének terméséből, Pinot Noir és Kékfrankos szőlőkből válogatott rozé tételek kerültek e házasításba. Az eredmény kirobbanóan gyümölcsös, intenzív és lendületes rozé igazi piros bogyós karakterrel, a málna és szamóca zamatos jegyeivel, hosszú korttyal.

SZBKI

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni