close
CímlapKultúraAmerikai–magyar koncert: Charlottesville és Pécs

Amerikai–magyar koncert: Charlottesville és Pécs

2024. március 01.

Még a disszertációját is a magyar népzene és a komolyzene metszéspontjáról írta Daniel Sender, az amerikai Virginiai Egyetem oktatója, egyben a hegedűművész és a Charlottsville-i Opera és szimfonikus zenekar koncertmestere. Ő vezeti azt a művésztanárokból és hallgatókból álló csoportot, mely a PTE Zeneművészeti Intézetének Vonóshangszerek Tanszéke és a Kar nemzetközi irodájának szervezésében 2019 és 2022 után harmadik alkalommal látogat Pécsre.

Professzor Daniel Sender hegedűművész, Ayn Balija brácsaművész és I-Jen Fang ütőhangszerművész vezetésével tizenöt hallgató érkezik március 6-7. között Pécsre.

A Művészeti Kar, a Zsolnay Negyed és a város megismerése mellett látogatásuk fő célja egy közös hangverseny március 6-án 19:00 órakor a Zeneművészeti Intézet Liszt Ferenc Hangversenytermében, amelyen a két egyetem oktatói és hallgatói lépnek fel.

A Virginiai Egyetem állami fenntartású kutatóegyetem az Egyesült Államokban, melyet 1819-ben Thomas Jefferson alapított.
Az amerikai vendégek a Zsolnay Kulturális Negyedet Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia vezetésével ismerhetik majd meg, aki örömmel vállalta a Művészeti Kar felkérését a rendhagyó idegenvezetésre, ugyanis a két egyetemet szimbolikusan összeköti a Zsolnay család: a Virginiai Egyetem Zenei Intézetének otthont adó épület, az Old Cabell Hall oromzatán Zsolnay Gyula (George J. Zsolnay) szoborkompozíciója található, amely az épület keletkezésének évében (1898) készült. A szobor allegorikus alkotás, melyet János evangéliumának szavai ihlettek: „Megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket".
Korábbi interjúnk Daniel Senderrel a 2022-es Alumni Magazinban olvasható ezen a linken, a PDF 47. oldalán!

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni