close
CímlapKultúraÁmor nyila - hamarosan betalál!

Ámor nyila - hamarosan betalál!

2019. november 18.

Hétfő délután kettő óra van. A próbaterem lassan megtelik élettel, mindenki megérkezik a saját kis világából; ki a munkából, ki az egyetemről, ki egy jó kávézásból. Öleléseket, rövid csevegéseket követően kapcsolódunk egymáshoz. Kiderül, hogy Zoli alig aludt, mert rengeteg munkája volt a hétvégén. Tomi gyertyát öntött délelőtt, és kicsit bosszús, mert megint nem vitték el időben a kukát a szemétszállítók; Lili pedig egy újabb szerelmesregény olvasásának a befejezésénél jár. De miért más ez, mint egy szimpla baráti összejövetel? Mert itt értelmükben akadályozottak és épek teremtenek két külön világból egy közöset, melyben nincsenek falak, nincsenek előítéletek, hanem elfogadás van, és együttműködés, ahol az „ők” és „én”-ből „mi” leszünk.

Ezt az általunk teremtett világot most szeretnénk a publikum számára is elérhetővé tenni, melynek platformja az

Ámor nyila című előadás, amit november 25.-én mutatunk be, 18:00-kor a Művészetek és Irodalom Házában.

A Keret Alkotó Csoport tagjai és ösztöndíjasai, valamint a Fogd a Kezem Alapítvány fiataljai közös alkotásra adták a fejüket, és Vajda M. Zsuzsanna kezei alatt formáltak, alakítottak, éltek meg egy „isteni” történetet.

A pécsi Keret Alkotó Csoport (KACS) egy színházi neveléssel foglalkozó szervezet, melynek tagjai nagyon fontosnak tartják azt is, hogy társadalmi párbeszédet indítsanak a színház eszközeinek felhasználásával. Ösztöndíjprogramjukkal olyan fiatalokat is be tudtak vonni a közös alkotásba, akik hasonló érdeklődésűek, és munkájuk/tanulmányaik mellett, elkötelezetten vesznek részt a projektekben, közülük hárman a Pécsi Tudományegyetem hallgatói.

Idén az egyik legnagyobb projekt az Ámor nyila című előadás létrehozása volt, melyben

értelmükben akadályozott és ép színészek játszanak közösen, együtt barangolva egy olyan világban, ami minden bizonnyal sokak számára ismerős lehet.

A próbafolyamat nagyon érdekes volt, mind a rendező, mind a játszók számára. Czopf Ágnes, a KACS ösztöndíjasa elmondta, hogy nagyon sokat tanult saját magáról is ebben az időszakban, főleg arról, hogyan viszonyuljon az értelmükben akadályozott társaihoz. Hol van az óvatosság,–amivel feléjük kell fordulnia–és a felnőttként kezelésük vékony határmezsgyéje.
A próbák során nehézségekkel is szembe kellett néznünk, például a szöveg és mozgás memorizálása tejesen más metódus alapján működik az értelmükben akadályozottaknál, mint az ép játszóknál, így rá kellett jönnünk, hogy sokkal lassabban halad majd a jelenetek betanulása. Alpár Mónika, a Fogd a Kezem Alapítvány fiatalja is azt fogalmazta meg, hogy neki nagy kihívást jelentett a darabban való részvétel, hiszen addig még soha sem játszott színpadon. Különleges élményként éli meg azt, hogy részese lehet ennek a produkciónak.
A nehézségek mellett rengeteg szép és megható pillanattal gazdagodott minden alkotó.

Úgy gondolom, hogy az egész produkciót körüllengi a szeretet és a hála, amit az akadályozottak nagyon intenzíven meg tudnak élni, és át tudnak adni. Egy-egy mosoly, összenézés, beszélgetés alkalmával nem az jut eszünkbe, hogy egy akadályozott és ép között jön létre kapcsolat, hanem két ember között. És az az emberi érzés, amitől egy kicsit mindenki más lesz, a szerelem.

Az Ámor nyila rólunk is szól!

Játsszák:

Alpár Mónika Natália, Bogdán Éva, Bognár Csaba, Czopf Ágnes, Dávid Kiss András, Ivanova Liliána, Lehőcz Norbert, Molnár Zoltán László, Somogyi Bianka, Zaharia Zita, Wahler Tamás

Rendező: Vajda M. Zsuzsanna

Rendező munkatársa: Toldi Ildikó

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/868335616894832/

Fotó: Ruprech Judit

Somogyi Bianka

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni